Analyse: vacatureontwikkeling per beroepsgroep 2012-2013

Hoewel het totale vacatureaanbod in het tweede kwartaal van 2013 met 6,9 procent is gedaald ten opzichte van 2012, zijn er nog steeds groeimarkten op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Groeiende vraag ICT’ers, afnemende vraag naar technici

De ICT-sector laat al twee jaar op rij een sterke groei zien in het vacatureaanbod (+10% in 2012; +21% in 2013). De functiegebieden research & development en het onderwijs laten eveneens een lichte groei zien in de vraag naar personeel.

Een opvallende ontwikkeling is dat de vraag naar technici afzwakt. De vraag is nog steeds groot (meer dan 40.000 vacatures in Q2 2013), maar ten opzichte van 2012 is het aantal vacatures afgenomen. Dit betekent niet dat er geen tekorten meer zijn in de techniek: de vraag is nog altijd groter dan het aanbod, alleen minder groot dan een jaar geleden. Op dit moment zijn er per 1.000 actieve baanzoekers nog steeds 1.152 vacatures.

Bouw laat licht herstel zien

Ten opzichte van 2012 is herstel zichtbaar in de vraag naar bouwpersoneel. Nadat in 2012 de vraag sterk was afgenomen, neemt de vraag in 2013 weer toe. Hiermee lijkt de bodem in de vraag naar bouwpersoneel bereikt en zien we ten opzichte van de krimp tussen 2011-2012, een groei in 2013 ten opzichte van 2012 van 6 procent. Mogelijke verklaringen kunnen gezocht worden in de tijdelijke verlaging van het Btw-tarief in de bouw, evenals uitgestelde investeringen in o.a. onderhoud van de bedrijfspanden. Andere functiegebieden die, zij het licht, herstel laten zien zijn de functiegebieden consultancy/advies, kwaliteitsmanagement en marketing en communicatie.

Vacatures arbeidsmarkt 2013

Grafiek: Ontwikkeling vraag per beroepsgroep. * Grootte van de bel is een weerspiegeling van de hoeveelheid vacatures. Hoe groter de bel, hoe groter het vacatureaanbod. (bron: Jobfeed Analytics, bewerking Intelligence Group)

Sterke krimp vraag naar verpleegkundigen

De vraag naar verpleegkundigen is met 26 procent gekrompen. De zorgen omtrent tekorten in de zorg op de korte termijn lijken door deze ontwikkeling te zijn getemperd. Dit betekent niet dat er een enorm overschot aan verpleegkundigen op de arbeidsmarkt zal ontstaan. De vervangingsvraag blijft groot vanwege de vergrijzing van deze beroepsgroep.

Toekomstperspectief op de arbeidsmarkt verbetert licht

Doordat het aanbod van medewerkers, ondanks een stijgende werkloosheid, harder daalt dan de vraag, lijkt het perspectief van werkzoekenden te draaien. Macro-economisch gezien blijft het een slechte arbeidsmarkt maar het toekomstperspectief verbetert door (potentiële) verkrapping op de arbeidsmarkt (index 108). De vraag neemt in totaliteit af (index 94) ten opzichte van het tweede kwartaal in 2012. Doordat het actieve aanbod van werknemers sterker daalt (index 87) is het perspectief positief.

Hoogst voltooide opleiding Nederlandse beroepsbevolking

Perspectief ontwikkeling komende 6-12   maanden (indices)

Ontwikkeling in vraag
Q2-2013 vs
Q2-2012

Ontwikkeling in actief aanbod Q2-2013 vs
Q2-2012

VMBO

122

79

65

MBO

97

92

94

HBO

89

101

114

WO

102

96

94

Totaal

108

94

87

Tabel: * Een index onder de 100 duidt hierbij op een verslechterend perspectief van de werknemer, een index boven de 100 op verbeterend perspectief. Berekening: Arbeidsmarktwaarde-Online.

Technische verantwoording

Cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed, het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) en Arbeidsmarkt Positie Quotiënt. Jobfeed verzamelt alle vacatures op het Nederlandse web, categoriseert deze en zet ze om naar doorzoekbare data. Bron: persbericht.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Eén gedachte over “Analyse: vacatureontwikkeling per beroepsgroep 2012-2013

  • 07/08/2013 om 14:10
    Permalink

    Als je het sec bekijkt, verplaatsen de meeste ondernemers in Nederland alleen maar een doosje van de ene plaats naar de andere of ze geven een adviesje hoe je dat het beste kunt doen. En aangezien dat verplaatsen steeds productiever kan, gaat er aan die kant van het bedrijfsleven alleen maar werkgelegenheid verloren.

    Zolang de belangrijkste vraag bij business-meetings “En, wat doe jij?” is, zal de werkgelegenheid in Nederland alleen maar verder afnemen. Veel interessanter voor de werkgelegenheid lijkt mij de vraag “Wat maak jij?”. Want alleen makers scheppen echt nieuwe banen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.