De Tien geboden voor Recruiters (gebod 5): toon eerbied voor je mentor

Eind jaren ’90 ben ik in de Werving & Selectiebranche terecht gekomen. Hiervoor was ik ondernemer in de horeca. Ondanks prachtige jaren, waarin ik veel geleerd heb, was ik wel klaar met het “nachtleven”. Het belangrijkste wat ik in de horeca geleerd heb, is dat gastvrijheid niet hetzelfde is drank weggeven. Gastvrijheid is een karaktereigenschap. Je kunt veel aanleren, maar de mensen met talent haal je er zo uit.

Na enkele tropenjaren wilde ik een kantoorbaan proberen. De eigenaar van een Werving & Selectiebureau bood me een kans en deze heb ik gegrepen. Ik weet nog goed dat hij vroeg; “wat moet ik doen om te voorkomen dat jij weggaat als je het “kunstje” beheerst?” “Niets”, was mijn antwoord. En dat sloeg op voorkomen en niet op weggaan. “Geef mij de vrijheid en ik zal je niet teleurstellen.”

Dat was een inschattingsfout. ”Geef mij vrijheid en een mentor en ik zal je niet teleurstellen, had mijn antwoord moeten zijn. Vrijheid kreeg ik. Althans in het begin. Toen het succes begon te komen, verdween de vrijheid en kwamen de beperkingen. Lees, controle. De relatie kwam voordat we echt leuke dingen gingen doen, tot een einde. Nu weet ik dat dit niet lag aan het gemis van vrijheid, maar aan het gebrek van coaching.

In die tijd heb ik meer steun gevonden bij een concullega dan aan mijn directe collega’s. Tot de dag van vandaag kan ik hem raadplegen, inzetten als sparringpartner en biedt hij een schouder om uit te huilen.

Het 5e gebod voor de recruiter is; toon eerbied voor je mentor.

Probleem is dat er tegenwoordig weinig gecoacht wordt. Waarom? Is er geen tijd? Geen geld? Geen noodzaak? Vanuit Strictly People kom ik veel ondernemers, bestuurders, directieleden en managers tegen. Het gros heeft een coach (gehad). Waarom kan dit niet in lagere echelons/niveaus. Op de werkvoer? Bij de receptie? Bij recruiters? Waarom geen mentor aanwijzen die tips en trucs deelt? Delen is vermenigvuldigen en iedere goede leraar is tevens leerling. De voordelen voor de gecoachte medewerker zijn talrijk, maar ook de coach profiteert. Uitleggen hoe en wat je doet, zorgt dat je na moet gaan denken. Vanzelfsprekendheden worden weer kritisch door jezelf en collega’s bekeken en mogelijke bedrijfsblindheid zal afnemen. Iedereen aan een coach dus! Gebod nummer 5, toon eerbied voor je mentor.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Eén gedachte over “De Tien geboden voor Recruiters (gebod 5): toon eerbied voor je mentor

  • 18/10/2011 om 16:22
    Permalink

    Zo heb ik zelf de 10 Wetten van Volder op LinkedIn gepubliceerd. Ik zie wel raakvlakken, ook al ben ik allergisch voor het woord “concullega”. Brrrr, nooit meer doen, alstublieft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.