HR en Recruitment: hoe kunt u het personeelsbestand updaten

Nu zelfs minister Dijsselbloem vindt dat de crisis voorbij is, wordt het menens. Geen crisis betekent ook geen crisismaatregelen meer. En dat is even wennen. De arbeidsmarkt en ons gedrag hier is ondertussen behoorlijk veranderd. We hebben, noodgedwongen, behoorlijk in het hier en nu geleefd en geacteerd: het ging om Fast Labor in plaats van vast werk.

Het moeten aanpassen aan de actualiteit en het overleven betekende snel en soms drastisch handelen. Veel organisaties hebben grote aantallen medewerkers snel van de loonlijsten geschrapt. Wie niet absoluut nodig was om te overleven kon vertrekken.

En nu? Betekent dit dat uw personeelsbestand ook geschikt is voor de komende jaren?

Uw personeelsbestand moet nu aangepast worden aan de toekomst en aan een nieuwe strategie. En dat updaten gebeurt niet automatisch, zoals bij uw smartphone.

Simpelweg heeft u twee mogelijkheden om de kennis, vaardigheden en competenties van uw personeelsbestand te verbeteren.

1)     Nieuwe medewerkers aannemen

2)     Bestaande medewerkers opleiden

Het aannemen van nieuwe medewerkers zal in de meeste organisaties maar mondjesmaat gebeuren. Er is nog nauwelijks groei in het aantal vacatures en in sommige sectoren blijft er krimp door verdere automatisering en digitalisering. De nu snel toeslaande vergrijzing betekent wel dat u mensen zult moeten vervangen. Hierbij kunt u uw recruitmentinspanningen volop inzetten op de juiste kennis, ervaring en competenties van nieuwe medewerkers. Leest u ook deze blog eens.

Het opleiden van uw bestaande medewerkers is misschien iets wat de laatste jaren weinig aandacht heeft gekregen. En toch kan dit een goed alternatief zijn voor het zoeken naar soms schaarse nieuwe medewerkers. Vooral voor de twee doelgroepen die het momenteel op de arbeidsmarkt het moeilijkst hebben: de jongeren en de ouderen.

Jongeren hebben weliswaar vaak gekozen voor meer en langer onderwijs maar dit betekent niet dat ze voor uw organisatie de juiste kennis en vaardigheden hebben. De discrepantie tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, de mismatch, komt juist voort uit het volgen van de verkeerde opleiding.

Gelukkig hebben ook de aanbieders van onderwijs de afgelopen jaren niet stilgezeten. Het aanbod en de methodes zijn gemoderniseerd. Hierdoor is het mogelijk om veel meer individueel maatwerk te bieden en zijn e-learning en virtuele klaslokalen verder ontwikkeld.

Ouderen lijken wel de vergeten doelgroep te worden. Hoewel inmiddels meer dan helft van de beroepsbevolking ouder is dan 45 jaar, wordt deze groep nauwelijks opgeleid terwijl we deze groep nog minstens 20 jaar aan het werk moeten houden. Dit is ruim voldoende tijd om een opleiding terug te verdienen, zelfs bij een drastische carrièreswitch. En bovendien gaat het bij deze groep vaak niet om compleet nieuwe opleidingstrajecten. Meestal gaat het om nieuwe methodes, kennisupdates etc. die ook in de moderne scholingsomgeving snel en effectief aangeleerd kunnen worden. Bovendien kunt u deze doelgroep prima inzetten in de begeleiding van eventuele jongeren.

Het opleiden van jongeren en de wat oudere medewerker is een goed alternatief om uw personeelsbestand te updaten, en soms goedkoper dan het aannemen van schaarse doelgroepen.

Succes met uw updates!

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Eén gedachte over “HR en Recruitment: hoe kunt u het personeelsbestand updaten

  • 13/05/2014 om 10:55
    Permalink

    Opleiden kan inderdaad een goed alternatief zijn. Echter beschikken niet alle werknemers over de competenties en motivatie om intern opgeleid te worden. Nieuw personeel is dan de enige optie. De kunst is om hier een juiste balans in te vinden voor een optimaal personeelsbestand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.