Sterke toename van mobiel in zoektocht naar nieuwe baan

Het zoekgedrag van werkzoekenden is afgelopen jaar behoorlijk veranderd, zo blijkt uit een analyse van Monsterboard.nl over 2013. Ruim een kwart (26,5%) van de werkzoekenden zoekt mobiel naar een nieuwe baan, dit is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2012 (bron: Monsterboard 2014).

De stijgende lijn van het gebruik van mobiele devices bij het zoeken naar vacatures houdt aan. Vooral tijdens de ontbijturen en op weg naar kantoor én in de avond is het gebruik van mobiel hoog ziet Monsterboard in de bezoekcijfers. Een goede mobiele site is dus van groot belang voor werkgevers. Van de 26,5 procent die Monsterboard in 2013 via mobiel bezoekt, deed 61 procent dat via een smartphone en 39 procent via een tablet.

Monsterboard vooral begin van de week druk bezocht

Vooral in het eerste deel van de week wordt druk gezocht naar nieuwe vacatures, waarbij dinsdag eruit springt als drukst bezochte dag op Monsterboard.nl. De open sollicitatie en het inzetten van het eigen netwerk (beide 39%) staan op de tweede plek van meest gebruikte oriëntatiebronnen (Bron: AGO). Hierbij kan het gaan om het inzetten van het eigen (professionele) netwerk maar ook om het op de hoogte blijven van relevante vacatures via social media.

Zoekwoord administratie het meest gebruikt

Jarenlang was secretaresse de meest gebruikte zoekterm bij Monsterboard. Deze is in 2013 van haar troon gestoten door administratie, gevolgd door account management. Uit de top 20 van meest gebruikte zoekwoorden zijn vakantiewerk en bijbaan dit jaar helemaal verdwenen. Dit terwijl vakantiewerk in 2012 nog een van de meest gebruikte zoektermen was. Nieuw in de top 20 is het zoekwoord zorg, ondanks de bezuinigen zijn veel bezoekers van Monsterboard toch geïnteresseerd in werken in de gezondheidszorg. De grootste stijger is het zoekwoord verkoop: van plaats 20 naar plaats 10.

Meeste vraag naar IT’ers

Werkgevers hebben net als voorgaande jaren het meeste behoefte aan IT’ers. Maar liefst 22,9 procent van alle vacatures vroeg personeel in die richting. Ook Technici (15,7%) en Sales-medewerkers (15,3%) werden veel gevraagd in 2013. Daarnaast waren er veel vacatures in de categorieën Accounting/ Financieel (10,5%) en Marketing/Product (4,4%) De grote vraag naar IT’ers is ook terug te zien in de top-10 van functies die werden gezocht door werkgevers in 2013. De eerste drie zijn net als vorig jaar software- en webdevelopment, accountmanagement en werktuigbouwkunde, waarbij de vraag naar software- en webdevelopment alleen maar verder is gestegen (vorig jaar nog 4,7%).

Monster Year Report 2013

Het Monster Year Report is beschikbaar via: http://media.monster.com//nldu/marketing/b2b/MYR13/MYR_2013.pdf

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.