Social Media Recruitment bij Ravestein & Zwart (Case #1)

Ravestein & Zwart is een bureau voor redactionele communicatie met ruim twintig medewerkers. Voor een klein bedrijf als R&Z is recruitment via social media de uitgelezen manier om nieuwe medewerkers te werven.

‘We deden onze werving van nieuwe collega’s altijd via vacaturesites in de communicatiebranche. Dat leverde honderden reacties per vacature op. De behandeling daarvan kostte ons veel tijd en aandacht, en vaak waren we niet tevreden over de kwaliteit van de respondenten. Veel sollicitaties beantwoordden niet aan onze specifieke vraag naar redacteuren voor informatieve producties. Het gaat om functies waar inhoudelijke interesse extra zwaar weegt. Ook adverteren in het regionale dagblad gaf matige resultaten, het was erg kostbaar.

Wij wilden een betere kwaliteit sollicitanten: kandidaten die echt begrijpen wat we nodig hebben. Ook waren we op zoek naar een sneller en goedkoper recruitmentproces. Daarom zijn we het anders gaan doen.

Wij hebben nu allemaal een LinkedIn-profiel. Deze profielen zijn ook direct te vinden via de LinkedIn company page. Vacatures worden nu meteen geplaatst in onze updates en tweets en dat werkt enorm goed. Wij werven graag onder oud-studenten die interesse hebben in de thema’s waarover wij redactionele producties maken zoals HRM, onderwijs, zorg en sociale zekerheid. Die studenten kennen – direct of via-via – vaak wel een van onze medewerkers. Wij stimuleren onze medewerkers nadrukkelijk om zelf actief te connecten met oud-studiegenoten en oud-collega’s. Dat levert goede sollicitanten op!

Velen van ons hebben ook een Twitteraccount, zoals @Roeltjilpt en @fanmeel. Daarnaast is er een zakelijk account: @RaveZwart. Het zakelijke account wordt beheerd door mij en door Joris van Meel. Omdat Twitter per definitie persoonlijk is, vermelden we bij reacties altijd wie er heeft gereageerd door ˆRR of ˆJvM toe te voegen.

Onze ervaring is dat het plaatsen van vacatures in tweets leidt tot een goede eerste selectie. Ook doordat relaties die ons bedrijf goed kennen de vacature gericht naar mensen uit hun eigen netwerk doorsturen. Daarbij kunnen we vragen nu meteen beantwoorden. De sollicitatie wordt hierdoor gerichter.

Naast de eigen website is Facebook voor ons een mooie plek om onze know-how op het gebied van redactionele communicatie te delen. Mensen die bij ons willen werken kunnen hier op onze blogs reageren en laagdrempelig contact zoeken.

Laat zien dat je bij ons wilt werken, volg ons, leg contact, reageer op tweets, updates en onze berichten, dan speel je jezelf in de kijker.’

Bron cases: ‘Werk vinden met Social Media’, Aaltje Vincent, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, Houten – Antwerpen © 2011 Aaltje Vincent © 2011 Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv., Houten – Antwerpen

In het boek ‘Werk vinden met Social Media’, publicatie november 2011, staan 12 cases van hoe bedrijven social media gebruiken om nieuwe collega’s te werven. Deze zullen in voorpublicatie exclusief verschijnen op het Recruiting Roundtable blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.