Recruiters zijn net mensen: Kunnen recruiters tegen kritiek? (32)

Kritiek wordt makkelijker gegeven dan ontvangen. Vrijwel iedereen zegt goed om te kunnen gaan met kritiek, maar in de praktijk blijkt meestal het tegendeel. Voor recruiters geldt dit net zo.

Recruiters geven dagelijks kritiek. Hierbij ga ik uit van de definitie, dat kritiek een ongunstige beoordeling, een afwijzing is. Het is een belangrijk onderdeel van ons vak. Mensen afwijzen. Bij de loodgieter lekt het. De controller heeft zijn financiële situatie niet onder controle en een arts is de slechtste patient, wordt gezegd. Geldt dit ook voor een recruiter. Kan deze niet tegen kritiek?

Hoeveel recruiters vragen een kandidaat wat deze van de procedure vindt? Van het ontvangst? De communicatie? Het gesprek? De opvolging? De kwaliteit? De inhoudelijke kennis van de vacature, van het bedrijf? Van de recruiter?

In deze tijd waar transparantie een druk op de knop is. Waar informatie in een klik bij vrienden, collega’s, volgers en wildvreemden binnenkomt, liggen hier kansen. Helaas ook bedreigingen. Imago komt nog steeds te voet, maar gaat tegenwoordig per 100 Mb/sec. Een site als Zoover dankt zijn bestaansrecht aan het geven van referenties/beoordelingen. Je zal er maar slecht op komen te staan als bedrijf. Of als recruiter!

Iedereen die zich wil ontwikkelen, moet openstaan voor suggesties, opmerkingen. Niet door klakkeloos alles voor waar aan te nemen, maar wel door goed te luisteren en juist die punten op te pakken waar je iets mee kunt. Waar je beter van wordt. Als bedrijf en als recruiter. Kritiek geven is makkelijk. Opbouwende kritiek geven is moeilijker. Kritiek ontvangen nog moeilijker. Voor iedereen. Niets menselijks is ons recruiters vreemd. Recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

6 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: Kunnen recruiters tegen kritiek? (32)

 • 20/11/2012 om 14:32
  Permalink

  Nou Wim… Kritiek kan ook positief zijn, constructief. Daar kom je doorgaans een stuk verder mee dan de tegenhanger, de negatieve kritiek!
  Ik heb trouwens nog nooit een collega meegemaakt die tegen kritiek kon, tenminste van een klant of een kandidaat. Binnen een team moet je elkaar af en toe wel een streng aankijken anders groei je niet. Aan de andere kant, ik heb ook nog nooit van een kandidaat of een klant kritiek gehad, simpelweg omdat het nooit ter tafel is gekomen. Je brengt me nog op een idee!

 • 20/11/2012 om 17:11
  Permalink

  @Jeroen laat dat nou ook een beetje de bedoeling zijn van deze blogs…….. -:)

 • 21/11/2012 om 12:23
  Permalink

  In mijn werkelijkheid is het heel anders. Als Recruiter ben je het visite kaartje. Je staat in de front linie: met bloemen, maar in de praktijk heb je veel vaker te maken met afwijzingen en moeilijke beslissingen over iemands toekomst. Als je daarmee niet kan omgaan, zit je verkeerd in dit vak. Niet voor niets worden afwijzingen vaak uitbesteed aan recruitment.

  Ik snap dus de strekking van dit artikel niet helemaal. Maar dat komt misschien omdat in mijn wereld vragen om feedback heel normaal is en mij helpt te groeien.

 • 08/03/2013 om 13:03
  Permalink

  Mijn ervaring met recruiters : nee ze kunnen geen feedback geven of goed uitleggen waarom je wordt afgewezen. Ze verwijzen altijd naar oppervlakkige en niet te controleren argumenten, zoals; er zijn teveel reacties. Andere zijn beter. En als ik wil doorvragen geven ze niet thuis. Ook zijn ze meestal telefonisch slecht of zelfs helemaal niet bereikbaar.
  Reden waarom ik tegenwoordig niet meer via jobsites op zoek ga.
  Nobelisme en persoonlijke intermediairs zijn een uitzondering.

 • 08/11/2013 om 19:48
  Permalink

  @Wim

  Niet geïnspireerd door jouw blog, onze inspiratie lag exact 11 maanden ervoor en wel op 2 december 2011. Met als resultaat de live gang van allyou® op 20 augustus jongstleden een recruitmentplatform dat aansluit op jouw (prikkelende) blog. allyou® is door een opdrachtgever van ons al bestempeld als de Zoover en Iens van de recruitmentmarkt.

  In februari van dit jaar waren we genomineerd voor het Flexinnovatiefonds en zijn kortgeleden geïnterviewd door Hinke Wever van Flexnieuws. Lees het interview over allyou® op Flexnieuws: http://www.flexnieuws.nl/2013/11/08/rating-recruiters-op-recruitmentplatform-allyou/#!

  Uiteraard mag je ons altijd bellen voor meer informatie.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard van den Top

 • 09/11/2013 om 12:37
  Permalink

  @Gerard dank. Het is mij niet gelukt om een recruiter te vinden, staan deze er al in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.