Recruiters zijn net mensen: (40) De crisiskandidaat. Slechte kandidaat of beroerde omstandigheden

We zijn inmiddels 5 jaar op weg met de crisis en het einde is nog niet in zicht. Voor heel wat mensen moeten de grootste gevolgen nog komen. Voor vele is de eerste werkloosheid.

De komende jaren zullen lastig worden voor werkzoekenden. Ouderen komen steeds moeilijker aan een nieuwe uitdaging. Lees voor ouderen iedereen boven de veertig! Young Professionals zullen eerder Less Young Professional worden dan Professional. Er zijn simpelweg minder traineeships dan 10 jaar geleden. Aan één voorspelling durf ik me wel te wagen. Binnen enkele jaren gaan net-afgestudeerde jongeren starten met stageplaatsen in plaats van met reguliere banen.

Terug naar de crisis en werkloosheid. Deze gaat dus toenemen. Tot welke hoogte? Wie het weet mag het zeggen. Dat deze naadloos overgaat in een tekort, is voor meerdere (economen) een te verwachten scenario. Echt oudere werknemers, de bijna-pensioenados, die nog verplicht moeten solliciteren van het UWV, zijn dan niet meer beschikbaar. Op de enkeling na die liever werkt dan geniet van een welverdiend pensioen. Of die van werken een hobby heeft gemaakt. Of andersom!

De kans dat je een periode werkloos bent, neemt per dag toe. Enkele jaren geleden was dat op te lossen door in het cv jaartallen te gebruiken in plaats van maanden. Als de werkloosheid een jaar overstijgt, wordt dat lastig. Steeds meer mensen gaan dat krijgen. Recruiters kunnen alvast wennen aan kandidaten die in de periode 2008–2015 meer dan 8 werkgevers hebben gehad.

Was dat tien jaar geleden een welbewuste keuze, oneerbiedig de jobhopper genoemd, over enkele jaren is dit schering en inslag. Recruiters gaan de komende jaren steeds meer crisiskandidaten onder ogen krijgen. Niet als in slecht, maar als in lijdend voorwerp van de crisis waar het grootste deel van de wereld zich in bevindt. Hoe hier mee om te gaan? Hoe hier op voor te bereiden? Erkennen van het probleem is één. Belangrijker is accepteren. Er is een crisis gaande waar vrijwel iedereen last van heeft. Net als recruiters. Wat dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

6 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: (40) De crisiskandidaat. Slechte kandidaat of beroerde omstandigheden

 • 30/01/2013 om 16:08
  Permalink

  Wim, leuke blog!

 • 31/01/2013 om 17:32
  Permalink

  Wat zo leuk is aan voorspellingen is dat het leven zelf, de mens of de maatschappij, voor correcties zorgt die nooit waren voorzien. Ook op de arbeidsmarkt gaat dit gebeuren. Het kan niet zijn dat we maar een smal deel van de mensheid laten werken nl. 25-45 jaar.
  Dat alle bedrijven zich op deze groep richten heeft eerder met kuddegedrag dan met slim handelen of strategisch nadenken te maken. Het is gebaseerd op angst en risico’s vermijden. In mijn opinie: Recruiters zijn net ezels, (Vrije vertaling van titel boek Ondernemers zijn Ezels).

 • 01/02/2013 om 14:10
  Permalink

  Goed stuk! Ik las laatst een stuk waarin stond dat de recruiters nog steeds veel vooroordelen hebben tegenover mensen die werkloos thuis zitten. Zij verkiezen nog steeds mensen die vanuit een baan solliciteren dan mensen die werkloos zijn. Na vier maanden werkloosheid wordt het al heel moeilijk om de aandacht van een recruiter te wekken. Ik kijk dan ook wel met argusogen naar de toekomst of recruiters dit dan wel gaan accepteren of dat ze vrolijk verder gaan met wat ze altijd gedaan hebben?

 • 01/02/2013 om 16:28
  Permalink

  @Boudewijn thanks. Recruiters zijn in die context zeker ezels. Te vaak zijn het ook uitvoerders van beleid of van wensen (van klanten).

  @Adriana Klopt, een baan hebben wordt door heel wat recruiters als vaardigheid gezien.

 • 05/02/2013 om 10:58
  Permalink

  Tegenstrijdigheid: algemeen wordt aangevolen op social media aan te geven dat je op zoek bent naar werk (het begrip ‘nieuwe uitdaging’ krijg ik echt niet meer uit mijn strot, inderdaad mensen zijn kuddedieren, binnen korte tijd gebruiken ze allemaal dezelfde babbelwoorden). Volg je dit advies op, dan ben je voor de recruiter, die jouw profiel bekijkt, echter een bankzitter. Oftewel een werkloze. Wat is wijsheid?

 • 05/02/2013 om 19:35
  Permalink

  In reactie van bovenstaande reacties: Zolang het (voor)oordeel bestaat dat werklozen (persoonlijk heeft de term werkzoekende mijn voorkeur) niet voldoen (om welke reden dan ook), dan zullen mensen (recruiters/ klanten) vroeg of laat het deksel op de neus gaan krijgen.
  Immers, als er nog (veel) meer mensen zonder werk komen te zitten, zullen de mensen die werk hebben minder snel geneigd zijn van baan te wisselen (zekerheid boven onzekerheid).
  Dan zal er gevist moeten worden in die grote vijver van werkzoekenden.
  Vroeg of laat wordt die balans wel weer hersteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.