Applicant Tracking System: Lust of last?

Een ATS, Applicant Tracking System, oftewel Sollicitanten Volg Systeem, is in de basis niets anders dan een (geautomatiseerd) systeem om je vacatures in te administreren en de kandidaten die daarop solliciteren bij de juiste vacature op te slaan en te kunnen “volgen”.

In de huidige arbeidsmarkt is er doorgaans veel respons op een vacature. Veel sollicitaties,  die variëren van verplicht (i.v.m. uitkering) tot écht geïnteresseerd in deze baan. Deze sollicitaties wil je het liefst zo snel en efficiënt mogelijk afhandelen. Maar ook professioneel, want je wilt natuurlijk niet dat je bedrijf of organisatie “knullig” overkomt. Je weet maar nooit wat die ene sollicitant met jouw afwijzing doet.

Een ATS helpt je deze stroom sollicitanten snel te trechteren naar een beperkt aantal te spreken kandidaten. Waaruit je vervolgens die ene best passende kandidaat, jouw nieuwe collega, selecteert. De meeste ATS’en kunnen echter veel meer en zijn verworden tot zeer uitgebreide recruitment systemen: je vacature plaatsen op verschillende jobboards en/of social media kanalen, meten via welk kanaal de sollicitant is binnengekomen, automatisch matchen op meerdere criteria, groepsgewijs afwijzen, management informatie verstrekken, koppelingen met agenda’s, enz., enz. In veel gevallen is het ATS bovendien gekoppeld/geïntegreerd in een zgn. “werken bij”-site die voor optimale vindbaarheid van je vacatures op internet zorgt.

De vraag is wel of je al deze “features” nodig hebt… Als je werkzaam bent op een corporate recruitment afdeling waar je veel  kandidaten moet selecteren voor diverse afdelingen en bovendien werkt met een beperkt aantal recruiters, zeg ik volmondig “ja”. Dan is efficiëntie geboden, verantwoording moet worden afgelegd, enz. In zo’n geval loont het om (veel) tijd en geld te investeren in een systeem dat zowel het dagelijks proces als de tactische en strategische personele invulling ondersteunt. In veel andere gevallen moet je je afvragen je zo’n omvangrijke, vaak ingewikkelde en kostbare applicatie wel moet willen.

Er zijn ATS’en die al vanaf een paar vacatures per jaar rendabel zijn, doordat ze een flinke besparing aan behandeltijd opleveren tegen lage kosten; ze zijn eenvoudig van opzet, gemakkelijk in het gebruik en snel inzetbaar.

Kijk maar eens voor een vacature hoeveel tijd de verschillende stappen in het werving- en selectieproces je kosten en hoe dit proces nu verloopt t.a.v. eenvoud, kwaliteit, efficiëntie en gemak. Vertaal dit zoveel mogelijk naar (geld)waarde, dan kun je goed afwegen wat een ATS mag kosten of wat het je waard is om zo’n systeem in te zetten.

Je zult zien dat een ATS gebruiken zichzelf snel terugverdiend. Al was het alleen maar voor het gemak dat het kan bieden.  Maar kies een systeem dat op jouw behoefte aansluit, anders wordt de lust al gauw een last.

Dick Egberts

Oprichter / eigenaar van TIBBIT Groep Recruitment & Consultancy (www.tibbit.nl) en Managing Partner MrWork (www.mrwork.nl). Met veel ervaring in recruitment, management, advisering en kritisch geïnteresseerd in alle ontwikkelingen die invloed hebben op recruitment en sourcing. Getrouwd, 1 dochter, 1 zoon. Woonachtig in Zwolle. Voorzitter SMEZ, Voorzitter TV PAF, Lid Stuurgroep SSM. Tennis, golf, voetbal, film, cabaret, theater, fictie.

Dick Egberts has 2 posts and counting. See all posts by Dick Egberts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.