Recruity: open source alternatief in recruitment markt

Op de markt voor recruitment systemen is sinds 1 maart jongstleden het Nederlandse Recruity actief – een softwarepakket voor hr-afdelingen, uitzend- en werving- en selectiebureaus met als bijzondere eigenschap dat het geheel gebaseerd is op open source software technologie.

Recruity is ontstaan uit onvrede met bestaande, gesloten of ‘proprietary’ softwaresystemen, waarbij de gebruiker sterk afhankelijk is van de softwareleverancier en beperkte toegang heeft tot de eigen gegevens.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van open source software is dat de gebruiker volledige toegang heeft tot zowel de programmatuur als tot de voor de recruitmentsector zo belangrijke database.

De software laat zich daardoor op eenvoudige wijze aanpassen aan de eigen wensen en eisen en is makkelijk te koppelen aan andere software. Een voorbeeld uit de praktijk: Recruity schrijft niet het gebruik van één enkel content management systeem (cms) voor, maar is te koppelen met alle in de markt beschikbare cms’en. Dat mag ook een open source systeem zijn, maar het kan ook een cms van een proprietary leverancier zijn. Een ander voorbeeld is de vrijheid van keuze van de mail server: kleinere bedrijven kunnen gebruik blijven maken van de mailfaciliteiten van hun web hosting- of internet-provider, terwijl grotere organisaties een mail server kunnen kiezen die op hun eisen is afgestemd.

Mogelijk nog belangrijker is de toegang tot de database binnen Recruity. Alle gegevens die er via het pakket worden bewaard, kunnen ook met andere softwaretools worden opgevraagd. Dit betekent dat zelfs adhoc rapportages of ingewikkelde opvragingen zonder problemen worden uitgevoerd, ook al voorziet het pakket zelf niet in de gewenste rapportage.

Beperkingen
Recruity is géén full-options softwareomgeving waarin alle wensen van alle recruiters gebundeld zijn. Integendeel, het pakket is een basis waarmee sommige bedrijven zonder enig probleem hun hele recruitment-proces kunnen draaien, maar dat voor andere bedrijven schromelijk tekort zal schieten. De charme van open source software is echter, dat met een beetje hulp van de community, of door het inhuren van een programmeur, aanpassingen of uitbreidingen snel en tegen lage kosten kunnen worden gerealiseerd. Eén van de gebruikers van Recruity liet al eens programmatuur ontwikkelen in India, tegen een dagtarief van 50 dollar.

De basisfunctionaliteit van Recruity is vooral geschikt voor hr-afdelingen en werving & selectiebureaus. Door het systeem te koppelen met het eveneens open source pakket ‘E-uur’ is het ook geschikt voor uitzendbureaus met meerdere vestigingen. Recruity draait op een (open source) web server (Apache) die met iedere browser te benaderen is, zodat medewerkers ook vanuit huis kunnen werken. De software is volledig gestandaardiseerd. Gebruikers hoeven dan ook geen extra software te installeren, zoals bij veel andere SAAS-oplossingen (Software As A Service) wel nodig is.

Keuzevrijheid
Recruity kan op iedere Apache web server draaien. Dit betekent dat de klant de keuze heeft om het systeem in huis te draaien, bij de eigen webhosting provider of om Recruity als een service te gebruiken. In het laatste geval draait de installatie op de servers van Amazon Web Services, een wereldwijd opererend en zeer professioneel datacenter. Over zaken als backup en beveiliging van gegevens hoeft men zich dan geen zorgen te maken.

Of toch zelf doen?
Het in huis draaien van Recruity biedt grote voordelen: de software kan geheel worden aangepast, de database bevindt zich in huis, bij het uitvallen van de internetverbinding kan gewoon doorgewerkt worden en het systeem is razendsnel, ook bij grote aantallen gebruikers.

Nadeel van het in huis draaien van Recruity is dat kennis nodig is van ICT. Er dient een goed geconfigureerde webserver te worden geïnstalleerd, er moet een serieuze backup-faciliteit zijn, een firewall om ongewenste indringers buiten te sluiten. Beschikt een bedrijf over de kennis om deze relatief eenvoudige infrastructuur op te zetten, dan is Recruity een uiterst voordelige recruitment oplossing.

Het pakket kost eenmalig 2500 euro, inclusief de installatie, en een jaarlijks onderhoudsabonnement van 500 euro. De hosted versie kost 30 euro per maand per gebruiker. Voor kleine bedrijven is een gratis versie beschikbaar.

Bron: Recruity

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.