Recruiters zijn net mensen! (45) Solliciteren maakt meer kapot dan je lief is

Er zijn twee redenen waarom iemand solliciteert.  Omdat je wil. Of omdat je moet! De eerste kun je een hobby noemen, de tweede is een baan. Het verschil is enorm.

Solliciteren is voor iemand zonder werk een baan. Het is een werkwoord, dus waarom noemen we solliciteren niet gewoon werk? De meeste sollicitanten voldoen aan alles wat een baan vraagt. Competenties, vaardigheden, taken, targets en bij veel mensen ook rapporteren, feedback krijgen en zelfs controleren.

Er zijn veel vuile, vieze, vervelende stinkende rotbanen. Discovery heeft er zelfs een zeer populaire serie over gemaakt. Dirty Jobs met Mike Rowe. Alle rotbanen hebben één ding gemeen, het wordt betaald. Je maakt onderdeel uit van de werkende maatschappij. Solliciteren is dat niet. Daarom is solliciteren by far de rotste baan die je kunt hebben.

De verhalen uit jaren ’80 staan mij nog strak op het netvlies. Werklozen die iedere dag met een broodtrommel onder de snelbinder naar het park fietste om zo de directe omgeving het idee te geven dat ze naar het werk gingen. Schaamte dus.

Tegenwoordig zie je veel mensen hun werkloze periode omschrijven als sabbatical. Periode van bezinning. Zelfreflectie. Waarom? Om werkloos zijn hangt nog steeds een taboesfeer. Zelfs nu we al 5 jaar in een crisis zitten en er meer bedrijven dan ooit failliet gaan.

Onder recruiters heerst ook werkloosheid. Dat neem je niet weg door in het cv te vermelden dat je sinds kort ook als zzp-er staat ingeschreven, maar ook openstaat voor een vaste baan! De enige die daar wel bij vaart is de Kamer van Koophandel. Solliciteren is geen leuke baan, voor geen mens. En recruiters zijn net mensen.

Over Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

9 Comments

 1. Jos Driessen

  Je hebt gelijk:
  solliciteren is de rotste baan die je kunt hebben.
  Ik kan het weten na ruim 800 vruchteloze sollicitaties.
  Ik werd geconfronteerd met de meest uiteenlopende leugens die de werkelijke reden van de afwijzing moeten verhullen: ik ben te oud!!!
  Ik werd geconfronteerd met het vooroordeel dat ik te duur ben, alleen…..er wordt al veroordeeld/geoordeeld voordat men heeft gehoord voor welk bedrag ik wil werken.
  Solliciteren maakt meer kapot dan me lief is;
  – ik geloof niet meer in een maatschappij die mij eerst werk weigert en mij vervolgens verwijt dat ik de hand ophoud in plaats van dat ik de handen uit de mouwen steek
  – ik heb de handen vol aan het in stand houden van mijn zelfvertrouwen: ik geloof nog steeds aan mijn eigen kunnen en kennen, maar ik geloof niet meer dat mij dat verder helpt

 2. Wim

  @jos dank voor je openheid. Een troost, iedereen boven de 40 is te oud en onder de 40 heb je te weinig ervaring! 800 is wel heel veel. Hopelijk is nummer 801 raak. Succes.

 3. N.Joseph

  Herkenbaar, ik ben 31 en heb een half jaar fulltime gesolliciteerd naar een fulltime baan. Zonder succes! Is ook niet raar als de overheid de arbeidsmarkt niet stimuleerd, tijdens laag conjunctuur en ondertussen de werkgevers vrij spel geeft. Ik werk nu o.b.v. een 0-uren contract waarbij ik weet dat ik geen invloed heb op mijn contract; voor mij immers 1000 andere die voor minder of een beetje meer aan de slag wil. Kreeg wel 8cent loonsverhoging..yeah en dat inclusief vakantie geld! Idd. ik ga ook naar de KVK, Kreatief Verbloemd Krisis misschien dat ik dan wel krijg wat ik verdien.

 4. @N.Joseph Heel veel succes en dank voor je reactie.

 5. Ingrid van 't Veen

  Hallo Wim,

  Hier een ongevraagd, maar goed bedoeld advies: KIJK JE TEKST NA, voordat je die het internet op slingert! Een slechte tekst mét taalfouten is zeker geen aanbeveling.

  Vriendelijke groet,

  Ingrid van ’t Veen

 6. Erwin Molenaar

  @ Ingrid ik lees de inhoud en Wim geeft een belangrijke boodschap af, namelijk acceptatie naar die mensen die (tijdelijk) zonder baan zitten. Daar vallen de taalfouten in het niet bij.

  Maar nu even over de recruiters. De enige manier is om aan een baan te komen is een Face to Face moment. Helaas nemen, veel al kleine bedrijfjes, niet meer de moeit om de mensen achter de CV te leren kennen. De kans op een match neemt hier bij significant af.
  Voor het digitale tijdperk kwam je eerst op gesprek bij de uitzender of detacheerder je werd getest en daarna ingezet op de kwaliteiten die je had. De werkzoekende had deze het gevoel dat hij/zij bezig was een baan te vinden. Tegenwoordig zitten mensen thuis te verkommeren achter hun PC.

 7. Wim

  @Erwin dank

 8. J. foppen

  Als solliciteren tot je “een ons weegt”, letterlijk genomen mag worden, hadden een heleboel mensen in Nederland nooit hoeven te diëten. De reacties zijn altijd “vanwege overweldigende reactie op de vacature”…of…”uw profiel sluit niet aan op de vacature”. 26 jaar met 15 jaar ervaring is noodzaak. Kan iemand mij vertellen welke 26 jarige dit wel heeft? En ze zoeken ook altijd iemand voor “een jong en dynamisch team!”. Wat is jong in dit geval? > 40 te oud <40 te weinig ervaring. Ik wacht nog steeds op een werkgever die zoekt naar competenties, kwaliteiten en de wil om te leren en werken. Jammer genoeg draait onze staat de geld kraan steeds verder dicht en zitten de werkeloze van nu straks met een grote hypotheekschuld door de verplichte huizenverkoop in de bijstand(<50 jaar). En dan? Wie gaan die mensen helpen? Misschien werkgevers coachen op nieuw personeel in plaats van de werkeloze coachen naar werk? Hoe gaat de toekomst eruit zien als deze trend doorzet.

 9. anoniem

  WO en HBO diploma. 2 jaar afwijzing na afwijzing, met heel af en toe een flexopdracht die misschien 2 weken duurt. Het aantal sollicitaties loopt al richting de 200. Waar ik vaak op wordt afgewezen? Ik ben te oud.

  Ik ben 27.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *