Werving, maar ook search en selectie

Vanmiddag naar het seminar “Succesvol werven” geweest. Zoiets als een seminar “Succesvol selecteren” bestaat volgens mij niet. Evenmin als een seminar over succesvol searchen. Toch zijn de peilers van ons vak “werving”, “search” en “selectie”. Wat is er gebeurd?

De krapte op de arbeidsmarkt, die in ieder geval in de IT sterk wordt gevoeld, zorgt voor een verschuiving binnen ons vakgebied. Selecteren heeft niet meer de prioriteit; we kunnen niet té critisch zijn. Searchen wordt in mindere mate interessant; LinkedIn leden zijn steeds minder gecharmeerd door een inmail. De focus komt steeds meer op de latente werkzoekende te liggen in de vorm van arbeidsmarktcommunicatie. En arbeidsmarktcommunicatie is in feite het werkterrein van de marketing & communicatie professional, zij het in een iets specifiekere vorm. Buzzwords als brand experience en visualisatie komen om de hoek kijken. Spannend, nieuw en leuk, maar geen recruitment “old school”. Laten we wel opletten dat de o zo mooie vakgebieden “selectie” en “search” niet helemaal verdwijnen, want dat zou ik zonde vinden.

Eén gedachte over “Werving, maar ook search en selectie

  • 24/05/2011 om 14:38
    Permalink

    Bij het lezen van dit verhaal krijg ik een heel sterk dejavu gevoel. Als Linkedin niet werd genoemd zou het makkelijk 1999 kunnen zijn. Volgens mij kun je gerust zijn, het echte search en selectie werk zal niet verdwijnen.

    Arbeidsmarktcommunicatie op die schaal is nogal prijzig en alleen voor de grotere bedrijven een optie. Er zijn natuurlijk nog legio andere manieren om aan je arbeidsmarkt imago te werken maar ook dan verdwijnt het ambacht van “search en selectie” niet.

    Elk bedrijf wil zijn op dat moment vakante vacatures invullen en hoe goed je communicatie met de markt ook is aanbod en vraag zullen altijd van elkaar afwijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.