Wat voor dier zoekt u?

Een recruiter moet je laten recruiten. Maar ík vind dat een recruiter ook zo af en toe aan de andere kant moet gaan staan, aan de kant van de sollicitanten. Alleen dan leer je hoe bepaalde methoden en technieken overkomen. Zo heb ik een nep-sollicitatie gedaan bij een grote energieleverancier en kwam ik tegenover een vakgenoot te zitten, hartstikke spannend, en leuk.

Het interview ging goed, al leek het soms op een spervuur van vragen. Ik had duidelijk met een ervaren recruiter te maken; ze liet me op mijn gemak voelen, kopje koffie erbij, helemaal goed. Eerst liepen we het CV door en vervolgens ging het gesprek door op competentieniveau inclusief de bekende sterke en zwakke (of “verbeter”) eigenschappen. Hartstikke interessant allemaal, maar niet erg onverwachts dus bleef de vaart erin.

Toen had ze me echter tuk: “met welk dier zou jij je het liefst vergelijken?”.. .Daar zat ik dan, met een mond vol tanden maar zonder een dier. Van alles schoot door mijn hoofd; een hond, een kat, een vis, vogelbekdier, bergmarmot? Aan veel dieren kleven gezegdes en kantoorjargon zoals “een vis in het water” of wat dacht je van een “rat”? Maar echte ratten kunnen juist heel lieve diertjes zijn. En nog erger; wat voor conclusie ging zíj aan mijn antwoord verbinden? Had ze een lijstje met dieren die OK waren en dieren die je moet mijden? Dus gaf ik, als afgetrainde communicatiedeskundige, de wedervraag: “Wat voor dier zoeken jullie?”. Toen werd het voor het eerst akelig stil.

Met zeven jaar ervaring in recruitment is Bart Nollen een van de blijvers in het vak. Op dit moment is hij werkzaam bij Logica in Amstelveen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.