Hoe voorkomen we dat passie leidt tot burn-out?

In 2020 wordt burn-out officieel als ziekte erkend. Maar hoe zorgen we dat onze meest gepassioneerde medewerkers niet opgebrand thuis komen te zitten?

“Maak van je passie je werk en je hoeft nooit meer te werken,” luidt vrij vertaald de Engelse uitdrukking. En daar is veel voor te zeggen. Of je nu topsporter, ingenieur, arts of, zoals ik, directeur bij een grote organisatie bent: als je plezier hebt ik je vak, voelt je werk niet als werk. Ik zou mijn dochters dan ook altijd aanraden om hun passie te volgen. Dan komt de rest vanzelf.

Combinatie van passie en werkdruk

Er is één grote maar: juist de mensen die zich met hun hart en ziel in hun werk storten, lopen gevaar op een burn-out. Het is niet voor niets dat juist artsen en leerkrachten tot de risicogroepen behoren. Dit zijn geen beroepen waar je voor kiest omdat je nou eenmaal geld moet verdienen. Tegelijkertijd staan ze in de top 5 van beroepen met de hoogste werkdruk.

Ook binnen het bedrijfsleven is het precies die combinatie – van passie en voortdurende druk – die vaak leidt tot overspannen werknemers. Dat is ook logisch. Als ze niet gepassioneerd waren, hadden ze het bijltje er al bij neergegooid vóórdat ze een burn-out kregen. Het is daarom goed dat vanaf 2020 “burn-out” officieel als ziekte wordt erkend. De vervolgvraag is: hoe voorkomen we als organisaties dat onze meest betrokken mensen opgebrand thuis komen te zitten?

Niet bellen en mailen buiten kantoortijd

Die vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er bestaat helaas niet één gouden oplossing waarmee je burn-out van medewerkers voorgoed de wereld uit helpt. Zo wordt het inperken van het gebruik van laptops en mobiele telefoons vaak als oplossing genoemd.

Bij sommige bedrijven is het daarom beleid om medewerkers na kantoortijden niet meer te bellen of te mailen. Er bestaat zelfs een marketingbureau waar aan het eind van de werkdag alle bureaus met laptops en al omhoog worden getakeld, om overwerk tegen te gaan.

Hoe sympathiek deze maatregelen ook klinken, ik denk dat ze hun doel voorbijschieten. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen het juist prettig vinden dat ze dankzij hun laptop en mobiel van de zaak hun tijd zelf kunnen indelen. Zo zegt 33 procent van alle werknemers en 48 procent van de managers dat ze regelmatig buiten kantooruren werken. Bijna de helft van alle ondervraagden werkt wel eens tijdens hun vakantie. Toch zijn ze in grote meerderheid heel tevreden over hun werk-privébalans.

Meerdere ballen tegelijk in de lucht

Tegelijkertijd is het natuurlijk wáár dat je gepassioneerde werknemers zichzelf maar al te gemakkelijk voorbijlopen. Jonge ouders bijvoorbeeld moeten vaak meerdere ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Ik herken dat maar al te goed. Als ik niet oppas wordt precies de dag dat ik parttime werk de meest stressvolle van de week.

Eén van de dingen die ik tijdens mijn carrière heb moeten leren is om mij niet schuldig te voelen dat ik soms voor mijn werk moet kiezen. Maar het geldt natuurlijk ook andersom: werknemers hoeven zich ook niet schuldig te voelen als ze hun privéleven voorrang geven.

Het gaat erom dat we de juiste balans in het oog houden. Uiteraard begint dat bij de werknemers zelf, maar ook managers spelen daarin een belangrijke rol. Ik heb al eerder voor “empathisch leiderschap” gepleit, en dat geldt ook in dit geval. Stimuleer je medewerkers waar nodig, maar trap vooral ook op de rem als ze zichzelf voorbij dreigen te lopen. Misschien is dat een goed voornemen voor 2020: zorg voor elkaar en voor de mensen die voor je werken. Dan komen we een heel eind.

Marlous Marsman

Als Director Michael Page Amsterdam verantwoordelijk voor de recruitmentdivisies Risk & Compliance, Banking & Financial Services, IT en Human Resources. Ruim 15 jaar ervaring in de werving- en selectiebranche.

Marlous Marsman has 6 posts and counting. See all posts by Marlous Marsman

Eén gedachte over “Hoe voorkomen we dat passie leidt tot burn-out?

  • 21/05/2020 om 12:58
    Permalink

    Eens met dit artikel! Soms werken wij zo hard dat wij vergeten dat wij ook een privéleven hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.