Vacatureteksten doorspekt met kantoorjargon en clichés

‘Enthousiast’, ‘flexibel’ en ‘gepassioneerd’. Dat zijn de favoriete woorden van werkgevers waarmee zij het profiel van hun beoogde werknemer omschrijven. Dat blijkt uit een analyse van miljoenen vacatures door vacaturesite Indeed. Opvallend is dat dit niet per se strookt met hoe sollicitanten zich presenteren in cv’s. Werkzoekenden blijken zichzelf in cv’s liever neer te zetten als klantgericht, stressbestendig en creatief. 

In een vijfde van alle vacatures heeft Indeed het woord enthousiast kunnen ontwaren, op de voet gevolgd door de karaktereigenschap flexibiliteit. Flexibel komt net iets minder vaak voor in vacatureteksten.

”De uitkomsten van onze analyse leren ons dat het lastige zaak is voor werkgevers om origineel te blijven als het gaat om vacatureteksten”, vertelt Sander Poos, Managing Director bij Indeed. “Het is natuurlijk prettig om als werkzoekende relevant taalgebruik en terminologie te herkennen, dus niet elke vacature hoeft van begin tot het einde te verrassen. Toch adviseren we werkgevers sterk om al in hun vacatureteksten in te zetten op onderscheidend vermogen. En vraag je bij elke vereiste af wat je eigenlijk echt verwacht van een kandidaat en of het noodzakelijk is om zaken expliciet te benoemen. ‘Marktconform’ is daar een mooi voorbeeld van; wat zegt dat nou eigenlijk echt?’.

Werknemer zet in op ‘flexibel’, ‘creatief’ en ‘stressbestendig’
Naast vacatureteksten heeft Indeed ook cv’s onder de loep genomen. Uit die analyse blijkt dat Nederlandse werkzoekenden zichzelf het vaakst omschrijven als ‘stressbestendig’, ‘creatief’ en ‘flexibel’.

Het taalgebruik van werkzoekenden in cv’s sluit volgens Poos niet altijd aan bij dat van de werkgevers in vacatures: “Onze analyse toont bijvoorbeeld aan dat het woord ‘enthousiast’ in vacatureteksten het vaakst voorkomt en weer een stuk minder in cv’s. Andersom omschrijven sollicitanten zich in cv’s dolgraag als ‘creatief’ terwijl werkgevers daar in vacatureteksten vaak niet over beginnen.”

Kantoorjargon: van teamplayer tot go-getter
Naast vacaturejargon met betrekking tot karaktereigenschappen of arbeidsvoorwaarden, heeft Indeed ook gekeken naar andere termen die op de dagelijkse werkvloer veel gebruikt worden. Wat blijkt, ‘kantoorjargon’ wordt ook in vacatures volop ingezet. Een top 10:

Bron: Indeed

Worstel jij ook met je vacatureteksten? Vind je het moeilijk om je te onderscheiden en tegelijkertijd duidelijk en volledig te zijn? Bij de Masterclass Effectieve Vacatureteksten Schrijven leer je teksten te schrijven die veel beter vindbaar, wervend én selecterend zijn.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.