Top 10 favoriete vacaturebanken 2017; Indeed meest favoriet

Voor wie zich wil oriënteren op een nieuwe baan is er geen tekort aan websites, bureaus en apps die vacatures van meerdere werkgevers tonen. Aan de Nederlandse beroepsbevolking is gevraagd welk online-kanaal het meest favoriet is van alle kanalen die zij gebruiken om zich te oriënteren op een baan.

Ruim 16 procent van de Nederlanders noemt Indeed, gevolgd door LinkedIn (12,7%) en NationaleVacaturebank (9,3%). Daarmee wint de nummer één sterk aan voorkeur terwijl de meeste andere partijen terreinverliezen, met name de traditionele vacaturesites.

LinkedIn over haar top heen

Over heel 2015 was LinkedIn nog de koploper in de lijst van meest favoriete online-oriëntatiekanalen van Nederland. Echter zagen we hier in de eerste helft van 2016 al een omslag. Indeed is het afgelopen jaar explosief door blijven groeien (+48%), terwijl LinkedIn aan populariteit (-6%) verliest in Nederland. Daarmee neemt Indeed niet alleen de nummer 1 plek over van LinkedIn, maar groeit zij sterk door als marktleider in Nederland. In tegenstelling tot nagenoeg alle andere arbeidsmarktplaatsen maken alleen Tempo-Team (+2%) en het social media platform Facebook een kleine groei (+5%) door in 2016. De andere partijen lijken te worden opgegeten voor Indeed.

“Het lijkt erop dat er op de arbeidsmarkt een winner-takes-it-all opstaat. Maar het is te vroeg om te juichen, omdat Facebook en LinkedIn in 2017 hun positie willen verbeteren. Facebook met een vacaturefunctionaliteit en LinkedIn met een redesign. De strijd is nog niet gestreden, zeker als Facebook zich sterker gaat profileren als vacatureplatform, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group”.

Top 10 favoriete vacaturebanken in 2017

Ranking 2016 2015 Stijging/daling
1 Indeed.nl 16,4% 11,1% + 48%
2 LinkedIn.nl 12,7% 13,5% – 6%
3 NationaleVacaturebank.nl 9,3% 12,2% – 24%
4 Facebook 9,0% 8,5% + 5%
5 Randstad 5,8% 5,9% – 2%
6 Monsterboard.nl 4,9% 6,4% – 23%
7 Werk.nl 3,5% 5,8% – 40%
8 Google.nl 3,4% 3,9% – 14%
9 Tempo-Team 1,3% 1,3% + 2%
10 Intermediair.nl 1,1% 1,4% – 21%

Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group dat jaarlijks onder circa 15.000 personen wordt gehouden, en representatief is voor de Nederlandse beroepsbevolking.

Vacaturesites verliezen populariteit

De enorme groei die Indeed heeft meegemaakt is ten koste gegaan van de populariteit van de meer traditionele vacaturesites. Op Indeed na hebben bijna alle andere vacaturesites hun marktaandeel zien dalen. Hoewel de NationaleVacaturebank.nl nog wel in de top 3 staat, heeft het flink aan populariteit verloren (-24%). Ook de vacaturesites Monsterboard (-23%), Werk.nl (-40%) en Intermediair (-21%) zakken verder weg en verliezen hun voorkeurspositie bij werkzoekenden.

“De traditionele vacaturesites lijken de handdoek in de ring te gooien in hun strijd met Indeed, LinkedIn en Facebook en richten hun businessmodel er nu vooral op om de winstgevendheid tot de laatste druppel te maximeren. Daarmee lijken ze een kans te missen, aangezien in Amerika de traditionelere partijen weer positie lijken te winnen van de marktleiders, te weten Indeed, LinkedIn en Glassdoor”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group”.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Eén gedachte over “Top 10 favoriete vacaturebanken 2017; Indeed meest favoriet

  • 24/12/2017 om 15:25
    Permalink

    Interessante ontwikkelingen! Ik heb zelf Facebook Jobs nog nooit gebruikt, maar ga hier zeker naar kijken. Ik denk dat websites die alle vacatures van het web verzamelen, zoals Jobbird en Joblift, ook steeds meer in populariteit zullen toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.