Sourcing voor recruiters: vind verborgen kandidaten (tip #6)

Zoekmachines zijn niet bijzonder intelligent en daardoor is het vaak lastig te vinden wat je zoekt. Iedere Recruiter is inmiddels wel bekend met boolean search-opdrachten maar een andere tactiek of aanpak kan soms verrassende resultaten opleveren. 

In deze serie van sourcing tips voor (vergevorderde) recruiters toon ik enkele bekende en minder bekende search-technieken en strategieën.

Tip 6: verborgen kandidaten vinden

In tip 4 heb ik uitgelegd hoe je slim kunt zoeken met synoniemen en relevante trefwoorden. De tip van vandaag borduurt daar op voort door kandidaten te vinden en te benaderen die hoogstwaarschijnlijk nog niet, of weinig, zijn benaderd. Bijvoorbeeld kandidaten die een spelfout hebben gemaakt, een functietitel vermelden die weinig wordt gebruikt (zuster i.p.v. verpleegster), of een bepaalde vaardigheid niet vermelden maar deze wel hebben.

Voorbeeld: een JAVA specialist zonder JAVA

Als je op LinkedIn.com zoekt op JAVA plus relevante trefwoorden dan zijn er 31.893 zoekresultaten op LinkedIn.com met de volgende zoekopdracht:

“J2EE” OR “Java Web Start” OR “IntelliJ IDEA” OR “Eclipse” OR “JDBC” OR “NetBeans” OR “Mockito” OR “JAXB” OR “Tomcat” OR “JPA” OR “Servlets” OR “Ant” OR “JAX-WS” OR “JSP” OR “EJB” OR “Java” OR “Maven2” OR “JNI” OR “GWT” OR “Acegi”

Wil je de JAVA specialisten hieruit filteren die JAVA niet hebben vermeld dan volstaan een paar kleine aanpassingen:

-JAVA OR “J2EE” OR “IntelliJ IDEA” OR “Eclipse” OR “JDBC” OR “NetBeans” OR “Mockito” OR “JAXB” OR “Tomcat” OR “JPA” OR “Servlets” OR “Ant” OR “JAX-WS” OR “JSP” OR “EJB” OR “Maven2” OR “JNI” OR “GWT” OR “Acegi”

Wat ik heb gedaan zijn alle resultaten met het woord JAVA erin verwijderd. Dat heb ik gedaan door het trefwoord JAVA uit te sluiten door middel van de NOT operator (- op LinkedIn). Het resultaat is maar liefst 3.139 profielen. Ofwel 10% van het totaal is onvindbaar voor de recruiters die zich alleen beperken tot de zoekterm JAVA! Waarschijnlijk is deze 10% daarom ook nog relatief weinig benaderd voor JAVA functies.

JAVA specialists without JAVA

Hiermee is weer eens bewezen dat als je iets niet vind, het niet betekent dat het er niet is maar dat je mogelijk verkeerd zoekt. Doe er je voordeel mee.

PS. Tijdens onze masterclass ‘Recruitment via LinkedIn’ leer je nog veel meer handige tips en technieken om kandidaten te vinden en te benaderen, die je direct kunt toepassen in LinkedIn of andere cv-databases.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “Sourcing voor recruiters: vind verborgen kandidaten (tip #6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.