Sollicitatiekleding: welke outfit kies je?

Sollicitatiekleding

Je droomt van die ene baan. Je bent al zover dat je op gesprek mag komen, deze moet alleen nog even vlotten. Daarbij is het van belang dat de recruiter direct een goede eerste indruk krijgt van jou als persoon. Je houding en kleding spelen daarom een zeer belangrijke rol. Zorg dat je representatief overkomt en dat je er verzorgd uitziet als je op gesprek gaat.

Uiterlijke verzorging

De hoeveelheid make-up, lichaamsbeharing en details hebben onder andere invloed op de manier waarop jij overkomt op anderen. Zorg dat je kleding gestreken en schoon is, dat eventuele tatoeages en piercings bedekt zijn en dat je kapsel en handen verzorgd zijn. Bovendien is een net geschoren hoofd bij mannen vaak gewenst. Neem daarnaast de bekende uitspraak ‘dress to impress’ niet al te letterlijk; dat wil zeggen te sexy gekleed, veel accessoires, en bijvoorbeeld teveel parfum zijn not done.

Kledingstijl

Om erachter te komen of je voor een formele & zakelijke outfit moet kiezen of juist casual kleding, kun je naar de bedrijfscultuur en de functie kijken waarvoor je solliciteert. De bedrijfscultuur is meestal te vinden op de website van het betreffende bedrijf. Probeer je dus te kleden in de stijl die gepast is, maar zorg wel dat je je ook prettig voelt in de kleding die je draagt. Dan ben je zelfverzekerder, wat je automatisch uitstraalt naar anderen.

Is de organisatie zeer formeel? Dan kun je het best kiezen voor een formele kledingcode. Deze kledingstijl is zakelijk en professioneel en kom je veel tegen in de financiële en juridische sector. Een net pak met bij voorkeur een stropdas is gewenst bij heren, eveneens als een nette rok tot over de knieën of pantalon, gecombineerd met een blouse of jasje voor de dames

Is de bedrijfscultuur informeel? Dan past casual sollicitatiekleding beter. Het wordt gezien als alledaagse en toch verzorgde kleding. Vrijwel alle moderne kleding valt hieronder, te denken aan een broek met nette sneakers en een T-shirt. Echter, deze kledingstijl komt weinig voor. Kies hiervoor alleen als je weet dat het gewaardeerd wordt.

Sollicitatiekleding heren Sollicitatiekleding dames

Als de organisatie semi-formeel is, kies je voor de middenweg: een semi-formele outfit. Deze kledingcode is vaak gepast in de commerciële sector. Je bent redelijk vrij om te dragen wat je wilt, maar het moet wel formaliteit uitstralen. Zorg bijvoorbeeld voor de juiste kleurencombinaties en kies niet teveel prints, want dit leidt af.

Het is dus belangrijk dat je te allen tijde een representatieve indruk achter laat tijdens het sollicitatiegesprek; professionaliteit voorop! Kies een outfit waarin je je prettig voelt en die past bij de bedrijfscultuur en de functie waarvoor je solliciteert. Kijk hier voor een indruk.

Deze gastblog is geschreven door Joelle van Berkel, werkzaam als marketing medewerker voor een grote homeshopping organisatie.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.