Sollicitanten komen van Mars, sollicitantes van Venus?

Huub Stapel heeft ruim 400 Onemanshows gegeven over het onderwerp “Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus.” John Gray heeft er meerdere boeken over geschreven. Ieder getrouwd stel weet het. Ieder mens weet het. Mannen en vrouwen zijn verschillend.

Nu ben ik geen psycholoog, ook geen bioloog, dus aan verklaren waag ik me niet. Wat ik me als recruiter afvraag, is of vrouwen anders tegen de perfecte kandidaat aankijken dan mannen?

Een vrouw kan uren nodig hebben om de juiste outfit voor een sollicitatiegesprek uit te zoeken terwijl je een man 5 minuten voor zijn vertrek moet vertellen dat een pak aantrekken misschien wel een goed idee is.

Er is al veel over gesproken en gelachen, maar verschillen blijven er. Zien we dit ook terug bij sollicitaties? Wanneer denkt een vrouw de juiste kandidaat te zijn en bij hoeveel % aansluiting op het profiel stuurt de man zijn cv?

Tijd voor een onderzoek! Ik heb het zo simpel mogelijk gehouden. Geen toelichting waarom, enkel een onderzoek om te zien of vrouwen sneller of minder snel reageren dan mannen.

De vraag is: Indien je niet voor 100% aan de functie-eisen voldoet, solliciteer je dan toch? Om mee te doen, klik hier. Het onderzoek loopt tot eind januari waarna de resultaten bekend gemaakt worden.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 146 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

5 gedachten over “Sollicitanten komen van Mars, sollicitantes van Venus?

 • 21/01/2014 om 10:46
  Permalink

  Dit vind ik een interessant vraagstuk Wim!
  Ik heb de vraag met mijn netwerk gedeeld via LinkedIn en Twitter
  (NB: Ik heb de vraag ook overdrachtelijk gedeponeerd bij werkgevers, arbeidsbemiddelaars en recruiters om te onderzoeken wat zij hierover hebben waargenomen.

  Vervolgvragen die bij dit onderzoek passen zijn:
  Hebben werkzoekenden hetzelfde referentiekader als werkgevers? Met andere woorden: associëren werkzoekenden het al dan niet 100% voldoen aan functie-eisen op dezelfde manier als werkgevers?
  Waarop zijn de geformuleerde functie-eisen gebaseerd?
  En zijn bij werkgevers die werven & selecteren ook Mars versus Venus kenmerken vast te stellen?

 • 22/01/2014 om 17:09
  Permalink

  Ik heb mijn antwoord gegeven, ben benieuwd naar de uitslag. Bij 100 % match heb je denk ik geen uitdaging….

 • 25/01/2014 om 16:55
  Permalink

  Volgens mij moet degene die nieuw is in een organisatie juist wat anders meebrengen.
  Het is al vaker aangegeven “Als je doet wat je deed, krijg je wat je had” in Nederland lijkt het er op dat men opzoek is naar de 100% match,…en dan krijg je wat je had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.