1 op 3 Nederlanders jokt over zijn salaris bij sollicitatie

Wanneer Nederlanders naar een (nieuwe) baan solliciteren, geeft 1 op de 3 incorrecte informatie over zijn huidige salaris. 1 op de 6 verhoogt het huidige salaris zelfs met minimaal 10 procent. Verder onderhandelt de helft over het salaris, gevolgd door werktijden en een vast contract. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.017 personen in april 2014.

Tweederde van de Nederlanders is eerlijk over zijn salaris

Aan Nederlandse werknemers is gevraagd ‘Wanneer u solliciteert naar een (nieuwe) baan, welke informatie geeft u de hiring manager (of uitzend/werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?’ 31 procent verhoogt het salaris met minimaal 5 procent en één op de zes verhoogt dit zelfs met minimaal 10 procent. In de arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling is salaris vervolgens in de helft van de gesprekken nog een onderwerp, gevolgd door werktijden (43%) en een vast contract (43%).

Salaris
Grafiek: Welke informatie krijgt de hiring manager (of uitzend/werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?

82 procent onderhandelt over zijn contract

Minder dan 1 op de 5 Nederlanders accepteert het arbeidscontract zonder onderhandeling. Anders gezegd, bijna iedereen onderhandelt over zijn contract. Daarbij gaat het opvallend weinig over belangrijke zaken als opleidingsmogelijkheden (17%) en carrièreperspectief (14%). Vaste primaire arbeidsvoorwaarden en zekerheid genieten de voorkeur boven variabele beloningen en lange termijn perspectief. “Salaris en vastigheid zijn zeer belangrijk voor werknemers alvorens in beweging te komen,” verklaart Martijn Hemminga van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. “Men vraagt dus meer, om erop vooruit te gaan, maar ook om bijvoorbeeld  onderhandelingsruimte te hebben als de werkgever lager inzet. De ongeschreven regels op de arbeidsmarkt maken het spel van arbeidsmarktbewerking interessant en complex.”

In hoeverre onderhandelt u over onderstaande aspecten alvorens een baan bij een nieuwe werkgever aan te nemen?

Salaris onderhandelen

Bron: Intelligence Group

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.