Recruitment is marketing

Uiteraard weten we inmiddels dat de beroepsbevoling aan het dalen is. De geboortegolf van na de tweede wereldoorlog gaat met pensioen vanaf 2011. Een gevolg is dat het aantal werknemers boven de 45 zal toenemen en onder de 45 afneemt. De daling van de beroepsbevoling houdt gelijke tred met de daling van het aantal banen door de economische crisis. Het schijnt dat de bodem is aangeraakt…..

Gevolg

De vraag naar arbeid  zal over een paar jaar groter zijn dan het aanbod ervan. In specifieke doelgroepen is dat al zo, bijvoorbeeld in de techniek en ICT. Gewoon omdat te weinig mensen kiezen voor een betá-opleiding in verhouding tot het aantal medewerkers dat nodig is. Maar als de vraag groter is dan het aanbod….wat dan? Wat betekent dat voor de het arbeidspotentieel dat noodzakelijk is om de organisatiedoelstellingen te behalen. Goed personeel is duur, maar wat is de prijs van het niet halen van organisatiedoelstellingen?

Arbeidsmarktcommunicatie

In mijn optiek is er al een gat ontstaan waar Arbeidsmarktcommunicatie op inspringt. Dat gat wordt groter en groter. Arbeidsmarktcommunicatie speelt een essentiële rol bij het verbinden en aantrekken van de juiste medewerkers. Met de juiste aanpak worden de HR- en organisatiedoelstellingen versterkt.

Wat is de juiste wervingsboodschap? Hoe haal je meer rendement uit de personeelswerving. Hoe zet je employer branding optimaal in binnen de arbeidsmarktcommunicatiestrategie? Zo zijn er nog meer punten om uiteindelijk meer wervingssucces te halen. Want die bekende vijver…die wordt kleiner en kleiner…en het aantal visser stijgt en stijgt.

Ad hoc werving

Het Ad Hoc willen werven van moeilijk in te vullen bedrijfskritische vacatures is te naïef. Zeker wanneer je als bedrijf of recruiter moet opboxen tegen grote A-merken  met goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, leuke klanten en enorme budgetten voor marketing. Want het recruiten van personeel wordt meer en meer marketing.

Edvard Jongschaap

Sinds drie jaar ben ik als eigen ondernemer werkzaam in de ICT Arbeidsmarkt, waarbij ik me steeds meer ga richten op Arbeidsmarktcommunicatie, het snijpunt tussen recruitment en mijn opleidingsrichting.

Edvard Jongschaap has 3 posts and counting. See all posts by Edvard Jongschaap

7 gedachten over “Recruitment is marketing

 • 26/03/2014 om 14:06
  Permalink

  “De vraag naar arbeid zal over een paar jaar groter zijn dan het aanbod ervan.” en “Want die bekende vijver…die wordt kleiner en kleiner…en het aantal visser stijgt en stijgt.”

  Deel deze inzichten niet uit je blog en ik krijg de indruk dat je met “Uiteraard weten we inmiddels dat de beroepsbevoling aan het dalen is.” ook iets anders bedoeld.

  Kortom; ik vind het lastig om jouw boodschap uit je blog te halen.

 • 27/03/2014 om 10:51
  Permalink

  Recruitment is geen marketing.

  Marketing of vermarkten is alles wat een bedrijf doet om de verkoop van producten of diensten te bevorderen.

  Recruitment verwijst naar het proces van aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten.

  Recruitment is in dit verband dus meer een Sales/ Inkoop activiteit. Marketing draagt hier aan bij omdat naamsbekendheid zeker bijdraagt aan het succes van sales en inkoop.

 • 09/04/2014 om 15:27
  Permalink

  Of recruitment helemaal een marketingactiviteit is geworden of gaat worden weet ik niet. Feit blijft wel dat het “traditionele” recruiten is veranderd. In de toekomst zal dit alleen nog maar verder doorzetten.

 • 09/05/2014 om 14:55
  Permalink

  Beste Daniel

  Bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat mijn boodschap niet helder genoeg overkomt. Wat ik bedoel te zeggen is dat het voor bedrijven belangrijk is om op structurele basis met potentiële, huidige en oud medewerkers te communiceren. Het doel hiervan is natuurlijk om de huidige en toekomstige vacatures te kunnen invullen. Helemaal omdat de arbeidsmarkt weer krapper gaat worden.

 • 09/05/2014 om 14:57
  Permalink

  Beste Pieter

  Zou in het verlengde van de definitie die je geeft ook “het verkopen van een vacature” kunnen passen?

  grt Edvard

 • 09/05/2014 om 15:02
  Permalink

  Beste Adriana, bedankt voor je reactie.

  Welke veranderingen zie jij nog in de toekomst? In mijn optiek wordt het sollicitatieproces steeds verder geautomatiseerd. Het gedeelte waar de menselijke factor nog aanwezig is dus steeds kleiner.

  grt Edvard

 • 26/05/2014 om 15:53
  Permalink

  Interessant dat je hier benoemt dat de vraag naar arbeid vanuit de werkgevers kant de komende jaren zal toenemen. Dat geeft de werkzoekende weer hoop. In welke branches denk je dat dit voornamelijk zal gebeuren? (naast IT en techniek dan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.