Recruiters zijn net mensen: Waarom zoekt iedereen een tien!

Recruiters zijn altijd op zoek naar dé ideale kandidaat. De tien! Dé topper met de juiste opleidingen en het liefst ook nog met uitstekende cijfers. Dé kandidaat met de juiste buitenlandse ervaring bij een multinational, tegen een salaris waarvoor je net een schoolverlater parttime kunt laten werken. Waarom deze high potential dan voor jouw bedrijf moet kiezen, is niet duidelijk, maar we zoeken hem wel. Is dit realistisch? Een onzinnige vraag natuurlijk! Reëler is de vraag of je deze ’tien’ moet willen vinden?

Waarom zoekt iedereen een tien? Hoeveel mensen onder ons zijn zelf een tien? Hoe vaak scoorde jij een tien op school, sport of werk? Is jouw bedrijf een tien? Zijn jouw collega’s tienen? Natuurlijk zijn er tienkandidaten, tienbedrijven en tiencombinaties. Voorbeelden te over, zelfs tijdens deze crisis. Het probleem is echter dat, wat vandaag een tien is morgen een onvoldoende kan zijn. Apple heeft op het randje van bankroet gehangen en is nu de nummer één van de wereld. Hetzelfde geldt voor ASML, de parel uit de Nederlandse industrie, tot enkele jaren terug het zorgenkind uit Eindhoven. Zijn zij een tien omdat ze enkel tienen aannemen?

Hoe bepaal je of iemand een tien is? Een functieprofiel kent vaak meer dan vijf taken en vaardigheden, maar laten we deze eens terugbrengen naar vijf kerntaken en kernvaardigheden. Wanneer iemand aan alle tien voldoet, zou je kunnen spreken van een tien. Hoe groot acht je echter de kans dat deze persoon de baan accepteert en tot een succes gaat brengen? Niet groot lijkt me, aangezien er niet veel uitdaging is. Jij vindt de tien dan wel, maar die tien zal jou niet zien staan.

Natuurlijk kun je het profiel aanpassen zodat groei mogelijk is. Het is een optie, alleen neemt hierdoor de objectiviteit af. Wie neemt dan de beslissing waar concessies gedaan moeten worden? Los daarvan, de tien ga ja dan zeker niet meer vinden. Kandidaten die op twee of drie punten niet aansluiten op het profiel, lijken de meeste kans te maken. Een zeven of een acht is een mooie score en is nog altijd beter dan de zesjescultuur waar we allemaal van af willen. Ook recruiters, want dat zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 33/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

3 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: Waarom zoekt iedereen een tien!

 • 15/08/2012 om 08:54
  Permalink

  Wim heeft m.i.een punt.
  Al vind je de 10, hoe lang denk je deze te kunnen boeien en hoe zal de samenwerking met zijn of haar omgeving zijn? Hoe goed de 10 ook mag zijn, de omgeving zal dit al snel irritant vinden. De omgeving bestaat niet uit volmaakt functionerende collegae.

 • 15/08/2012 om 09:45
  Permalink

  @bert dank voor je reactie en toelichting. Mooie laatste zin .

 • 24/08/2012 om 00:54
  Permalink

  Met vele senioren hier vaak een discussie over gehad. Er wordt niet naar tienen gezocht, vaak zoekt een zesje een vijfje …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.