Recruiters zijn net mensen: Salaris vs geloofwaardigheid

Als ik een kandidaat spreek, stel ik altijd de vraag wat iemand nu krijgt aan salaris. Om het hele plaatje compleet te krijgen, is dit naast reden vertrek een belangrijk punt. De meeste sollicitanten weten inmiddels dat een baan hebben belangrijker is dan een goed salaris. Er wordt de laatste tijd dan ook vrij makkelijk gezegd, het salaris is bespreekbaar. Tast dit de geloofwaardigheid aan van de kandidaat?

Onderhandelen zit sommige mensen in het bloed en in diverse functies is dit een vereiste. Het feit dat er, in goede tijden, trainingen zijn in salarisonderhandelingen, zegt genoeg over deze kwaliteit bij een groot deel van sollicitanten. Momenteel is een baan hebben als lastig genoeg. Onderhandelen over het salaris is bijzaak.

In mijn studententijd was er de gouden regel dat het hebben van een kamer belangrijker was dan waar en hoe duur. Reden? Als je eenmaal een kamer had, was een betere vinden een stuk makkelijker. Geldt dit tegenwoordig voor het hebben van een baan? Waar ligt dan de ondergrens qua salaris? Op 80%? 70%? 50% van je huidige inkomen! Los van het probleem dat teruggroeien naar het oude niveau vrijwel onmogelijk wordt, is het de vraag of je geloofwaardig bent?

Voor vele zal dit laatste nu niet van toepassing zijn. Maar nu is tegenwoordig wel zeer korte termijn. Wat is het effect hiervan over 5 jaar? Een stap terug in salaris betekent vrijwel altijd een in verantwoordelijkheden. Als dit niet zo is, lijkt het enige probleem geld en dan hoop ik dat je voldoende hebt gespaard. Een teruggang in functie heeft onmiskenbaar een effect op langere termijn. Nu begrijpt iedereen je, maar hoe ziet begrip eruit over 5 jaar?

Nieuwe recruiters kennen de huidige crisis dan alleen van naam. Zij beoordelen dan echter wel jouw cv! Als er wéér een kandidaat komt met dat verhaal over de Eurocrisis, wordt je niet meer serieus genomen. Het menselijke brein werkt nu eenmaal zo dat slechte, pijnlijke herinneringen meer naar de achtergrond verdwijnen naarmate de jaren vorderen. En recruiters zijn nu eenmaal net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 27/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

4 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: Salaris vs geloofwaardigheid

  • 17/07/2012 om 10:03
    Permalink

    Leuk stukje, maar of deze crisis nu zo snel naar de achtergrond verdwijnt.. we’ll see.

  • 18/07/2012 om 07:51
    Permalink

    In de praktijk blijkt dat als je eenmaal een laag bod hebt geaccepteerd, je heel moeilijk doorgroeit. Als medewerker kun je alleen doorgroeien door weer te vertrekken en elders een beter aanbod te aanvaarden. Op de korte termijn is het wel voordelig voor een werkgever, maar als medewerkers weer vertrekken omdat ze elders beter kunnen verdienen, dan kan de werkgever weer op zoek naar een vervanger.

  • 15/08/2012 om 09:05
    Permalink

    Volgens mij maakt het accepteren van een lager bod, je bij een volgende sollicitatie verdacht. Zolang de crisis duurt zullen recruiters er waarschijnlijk vanuit gaan dat er keus te over is en zal een vreemde verandering al snel tot een reden van afwijzing leiden.

  • 15/08/2012 om 21:35
    Permalink

    @bert dank, maar wat bedoel je met de laatste zin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.