Recruiters zijn net mensen: Over ijdelheid

Wie is niet ijdel? Wie wordt niet geraakt door de schoonheid van een man of vrouw? Zijn er mensen die geen denkbeeldig plaatje krijgen op de vraag, wat vind jij een mooie man of vrouw? Is iedereen niet op een bepaalde manier ijdel en bezig met schoonheid?

The Face, Hollands, Benelux of America’s Next Topmodel, allemaal succesvolle programma’s waar het om schoonheid draait. Het uiterlijk lijkt belangrijker dan ooit. Plastische chirurgie is zo normaal  dat je het via een catalogus kunt bestellen. Nu blijkt uit onderzoek (bron nu.nl) dat mooiere mensen sneller een baan krijgen. Economen van de Universiteit van Texas analyseerden cijfers uit vijf onderzoeken, gehouden tussen 1971 en 2009 onder 25.000 mensen in Amerika, Canada, Duitsland en Groot-Brittannië. Vreemd? Eerder bevestigend van iets wat we al lang weten, toch?

Hoewel ik niet echt ijdel ben, doe ik mijn best er toonbaar uit te zien. Ik ga regelmatig naar de kapper, draag gewassen en gestreken kleren en mijn schoenen zijn gepoetst. Net als mijn tanden overigens. Maar laten recruiters zich door schoonheid beïnvloeden?

Laat ik beginnen met de andere kant. Een kandidaat die zeer onverzorgd op een sollicitatiegesprek verschijnt, maakt weinig kans. Voorbeelden uit eigen ervaring heb ik genoeg. Ongestreken vieze overhemden, ongepoetste afgetrapte schoenen, stinkende adem, allemaal zaken die niets te maken hebben met een mening, maar objectief vast te stellen zijn als niet aantrekkelijk, tenzij je Shrek-fan bent.

De zeer beleefde, keurig geklede en frisse kandidaat maakt al snel een uitstekende eerste indruk. Zoals de Amerikanen zeggen: You never get a second chance for a first impression. Deze kandidaat staat er beter op dan de eerder genoemde. Wanneer deze ook nog aan ons schoonheidsideaal voldoet, is de kans op succes groot.

Uit het onderzoek blijkt dat kandidaten die wij aantrekkelijk vinden, sneller het voordeel van de twijfel krijgen. Daarin verschillen recruiters niet van andere mensen, tenslotte zijn recruiters net mensen.

#Recruiters=mensen

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.