Recruiters zijn net mensen (59): Recruiten is Jobdaten

Iedereen die wel eens verliefd is geweest, kent het gevoel. Vlinders in je buik.  Je leeft op een roze wolk. Alles is mooi. Superlatieven dekken slechts voor de helft wat je voelt. Verliefdheid begint met aantrekkingskracht. Als deze wederzijds is, kan er iets moois ontstaan.

Ontstaan veel relaties spontaan, de laatste jaren worden er steeds meer geregisseerd. Datingsites doen het goed. Niet alleen omdat er veel singles zijn. Een relatie lijkt maakbaar. Je wordt lid. Vult  persoonlijke gegevens en voorkeuren in en de software koppelt je aan iemand van het gewenste geslacht. Vervolgens wordt contact gelegd. Eerst via mail, of telefoon. Daarna volgt een ontmoeting en als er aantrekkingskracht is, ontstaat er een relatie.

Werkzoekende willen ook graag een relatie. Met een bedrijf, collega’s en een leidinggevende. Het aantal uur dat je collega’s ziet, maakt een werkrelatie vergelijkbaar met een liefdesrelatie. Een regulier fulltime arbeidsjaar bestaat uit ruim 1500 uur. Als je slapen niet meerekent, komt dat omgerekend neer op gemiddeld ruim 4 uur per dag met je partner. Niet iedere relatie kent zoveel quality time.

Het is dus niet vreemd dat er bij een sollicitatieprocedure sprake van chemie moet zijn. Recruiters spreken van een “klik”. In het normale leven noemen we dat aantrekkingskracht. In een liefdesrelatie is dat voor het grootste deel fysieke aantrekkingskracht. Bij een werkrelatie ligt de nadruk op het geestelijke.

Een recruiter is een matchmaker. Tussen sollicitant en bedrijf. Omdat een bedrijf een verzameling mensen is met een gezamenlijk doel, is het ook hier matchmaking tussen mensen. Uiteindelijk draait het allemaal om mensen, ook voor recruiters, het zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.