Recruiters zijn net mensen: (35) Is de recruiter een Blauwhelm?

Iedere ouder herkent het. Mag ik een snoepje? Mag ik televisie kijken? Mag ik? En andersom. Ga nou eens recht zitten! Snuit je neus! Doe eens dit! Laat dat! Strijd waar je keuzes moet maken. Welke ga je aan en welke niet? Voor ouders geldt, choose you’re battles.

Voor recruiters werkt dit net zo. Op voorhand weet je dat een kandidaat die aan alle wensen, (tegenwoordig vermomd als eisen) voldoet, onmogelijk te vinden is. Mocht je deze al vinden dan is de kans op succes nog steeds nihil. 100% voldoen staat gelijk aan niet voldoen. Het afbreukrisico bij een 100%-match is enorm. Hoe lang blijft de medewerker enthousiast? Uitgedaagd? Geprikkeld? Hoe lang tot aan stoelpoten wordt gezaagd?

Recruiters leveren iedere dag strijd. Wie van de belanghebbende vindt welke eigenschap of taak zo belangrijk dat deze aanwezig moet zijn en welke is van minder belang? Welke soft skills zijn doorslaggevend en wie beoordeelt deze? Vragen waar je als recruiter over nadenkt en een mening over hebt, maar niet altijd de strijd over kunt aangaan.

Geen strijd is geen optie. Als recruiter zit je tussen verschillende functionarissen die allemaal een belang en macht hebben. Een compromis is het meest logische. Welk belang weegt het zwaarst in combinatie met de kansen op succes? Een lastig traject. Voor een recruiter geldt dat deze goed moet weten welke taken en vaardigheden cruciaal zijn en welke niet.

Is de recruiter een blauwhelm?  Een Blauwhelm heeft als taak om toezicht te houden op een mogelijk staakt-het-vuren, te bemiddelen of troepen te ontwapenen (bron: Wikipedia). Uiteindelijk willen alle mensen vrede. En recruiters zijn net mensen.

 

Aanstaande vrijdag, 14 december geef ik in Nieuwegein een training met als thema Solliciteren is een baan! Als Nobelist (http://www.nobelisme.nl) mogen de deelnemers zelf de waarde bepalen. Interesse? Meld je aan via http://www.strictlypeople.nl/academy.html

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.