Recruiter zijn net mensen: Verzuiling in de 21e eeuw

Verzuiling bestaat al tientallen jaren. Het doel van verzuilen is om een verdeelde groep, meestal een samenleving als een land, te binden. Tot laat in de jaren ’80 van de vorige eeuw ging dit vaak op voor gebieden als geloof en politiek. De verzuiling had veel effect op de maatschappij, maar haar kracht was aan het afnemen. Is er in de 21e eeuw een nieuwe verzuiling aan het ontstaan die zijn bestaansrecht heeft in de medische wereld en die ook effect heeft op het wel of niet krijgen van een baan?

Eerst een korte definitie van was we verstaan onder verzuiling. Verzuiling is een sociologisch begrip, waarmee gedoeld wordt op de verticale structuur in de samenleving, gebaseerd op één of meer levensbeschouwelijke karakteristieken. Bij verzuiling is de bevolking in meer of mindere mate opgedeeld onder ideologisch gefundeerde maatschappijsegmenten, elk met eigen scholen, verenigingen, partijen, vakbonden, omroeporganisaties, kranten, ziekenhuizen, enz. (bron: Wikipedia).

Recentelijk is bekend geworden dat ADHD-medicatie aan meer dan 180.000 mensen is verstrekt. Zes jaar geleden was dat nog 70.000. Veel kinderen krijgen een label ADHD. Net als bij de diagnose Autisme, geldt hier een sterke toename.

Op geen enkele manier wil ik deze diagnoses in twijfel trekken, maar kenmerkend is deze wel. Nu is het hebben van ADHD, of een vorm van Autisme niet prettig. De gevolgen voor kinderen zijn echter groter dan alleen de diagnose. Aangezien veel scholen een beperkt aantal kinderen toelaat, komen deze op speciale scholen/onderwijs terecht. En dat staat op je cv. En helaas, het cv is levenslang.

Aan recruiters de taak hier doorheen te lezen. Hoewel de meeste kinderen prima behandelbaar zijn en uitstekend functioneren, houden ze dit label. Misschien zelfs een zuil! In een tijd van arbeidoverschot, heb je in deze zuil beduidend minder kansen. Tenzij de recruiter ook in deze zuil zit of hiervan kennis heeft. Want voor alle mensen geldt dat verzuiling een bindende factor is en recruiters zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen Nr 24 – week 38/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

6 gedachten over “Recruiter zijn net mensen: Verzuiling in de 21e eeuw

  • 18/09/2012 om 12:48
    Permalink

    Zelf ben ik een tegenstander van verzuiling. Laten we ophouden met het systematisch categoriseren van mensen en het verbinden van waardeoordelen aan groepen van individuen. Zowel positieve als negatieve kenmerken verbinden aan groepen doet vaak aan veel mensen geen recht. Ieder individu is uniek en wat ons verbindt is dat wij mensen zijn ieder met hun eigen achtergrond qua cultuur, opvoeding, waarden en normenpatroon en overige kenmerken als intelligentie (IQ) , sociale intelligentie (EQ), het vermogen om te analyseren, leren, technische aanleg en vaardigheid etc.
    Zeker in de recruiting business ben ik van zeer gewild in mijn jonge jaren qua categorie afgezakt naar totaal overbodig ongewenst ouderwets, niet flexibel meer, te eigenwijs, niet meer zo knap, en totaal oninteressant om te bemiddelen omdat ik al 55 jaar ben. Dat is het gevolg van het denken in groepen en het verbinden van kenmerken van groepen. De senioren in deze maatschappij worden en masse aan de kant gezet. Het wordt heel hard tijd dat de politiek hieraan een einde gaat maken en dat ook de recruiters tegen hun klanten durven te zeggen dat het voor hun bedrijf goed kan zijn om meer met senioren te werken. Voor het tarief hoef je ook niet bang te zijn want veel senioren zijn zeer realistisch zeker indien zij al een tijd geen kansen meer hebben gekregen. Werkgevers krijgen vaak supergemotiveerde en zeer professionele krachten tegen een fractie van het bedrag wat anderen vroeger voor die mensen hebben betaald. Ook ik ben weer beschikbaar tegen ongeveer 60% van het bedrag waar ik vroeger voor beschikbaar was. Wie durft de uitdaging aan.

    Walter

  • 18/09/2012 om 19:13
    Permalink

    In groepen denken, verzuiling zoals jullie het noemen.
    Recruiters zijn in mijn ogen van die afgestudeerde yuppen, glad in het pak en alles al meegemaakt met 25 jaar oud…Die gaan me vertellen hoe de wereld in elkaar zit, ook al ben ik al 45.
    Ervaring meer dan genoeg in diverse branches maar net dat ene specifieke detail ontbreekt en je ben afgedaan. Ouderen zijn niet flexibel als je voor 80% van je laatste loon wil werken.
    Belachelijk vind ik.

  • 19/09/2012 om 06:38
    Permalink

    Maar eh, wim, je gaat je lagere school (daar speelt dat vaak) toch niet op je cv zetten? Dus dat probleem is er alvast niet. En je middelbare school, je gaat toch niet neerzetten ‘ speciale school voor adhd ‘ enz. Dat hou je neutraal…
    geen recruiter trouwens die een middelbare school tot op de bodem gaat uitspitten.

    Dus ik zie het punt niet zo. Jij wel?

  • 19/09/2012 om 14:31
    Permalink

    @Walter dank, veel voorkomend probleem nu. Wordt ook veel over geschreven, blijft lastig.
    @Jannes bijzonder, iemand die andere kwalijk neemt wat hij zelf niet laten kan, ijkt het zo op. Maar ik begrijp de frustratie, helaas kan ik daar nu als snelle recruiter in mijn strakke pak zonder iets meegemaakt te hebben niets aan veranderen. Sorry.
    @Renzo Hoeveel mensen met ADHD zoeken nu een baan denk je? En hoeveel over 5 jaar? Het is een probleem wat nu op scholen speelt, dus pas over 5 jaar jaar of later in de praktijk gaat komen.

  • 19/09/2012 om 15:29
    Permalink

    Als je echt een goede recruiter bent weet je dat het belangrijk is hoe jij de sollicitant presenteert. Dan is het cv een stukje minder belangrijk. Natuurlijk moeten er wel diploma’s zijn, maar uit ervaring weet ik dat de presentatie van een recruiter over een sollicitant doorslaggevend kan zijn. Helaas weet ik ook uit ervaring dat er veel jonge recruiters zijn die je bij voorbaat al afschrijven op leeftijd, te lang uit het vak, enz., terwijl ze niet de moeite nemen om een persoonlijk gesprek met iemand aan te gaan. Ik snap best dat dit tijd kost, maar het wel belangrijk om een goede match te maken.

  • 19/09/2012 om 15:48
    Permalink

    Beste Wim,
    mijn inziens ga je wel voorbij aan het feit dat ieder mens capaciteiten en kwalificaties heeft. Juist en slim gebruik maken van deze puur menselijke eigenschappen is de kunst van een recruiter. Immers gaat het om mensen en blijft het ook om mensen gaan, ook over vijf jaar.
    Verzuilen is een samenvatting van onkunde en onbegrip. Kijk mij eens lekker zielig zijn en heb daar een woord voor gevonden, om iets of iemand de schuld te kunnen geven!
    ADHD mensen, hebben in vele beroepen juist een voordeel. Het juist gebruik maken van deze eigenschap, levert veel winst op.
    De discussie van andere over de leeftijd, ben ik het geheel niet mee eens.
    Vrijwel dagelijks helpen wij 40+ers aan het werk. Zolang zij zelf blijven stigmatiseren, blijft die discussie actief.
    Kijk liever naar de mogelijkheden van je eigen kwaliteiten, ipv te klagen. Immers heeft klagen geen tot weinig zin!
    Ik persoonlijk ben geen fan van te kijken naar de onmogelijkheden, maar zoek liever de oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.