Omgekeerde wereld – Jong vs Oud

Ik was laatst bij de heropening van een Tempo Team filiaal in Alphen aan den Rijn. Hapje, drankje, overige Recruiters en andere HR gerelateerde mensen. Wat mij op viel was dat de leeftijden en seksen in goede balans waren. Er waren mensen van 20 tot en met 62, mannen en vrouwen vrijwel gelijk verdeeld. Er werd een praatje gehouden door de Regiomanager van Tempo Team Alphen aan den Rijn over de arbeidsmarkt en hoe deze zich gaat ontwikkelen en wat de voorspellingen zijn voor de komende 10 a 20 jaar. Ik, jonge Recruiter die eigenlijk veel te weinig nog heeft meegemaakt maar druk op weg is, schrok er een beetje van. Dus mijn kinderen moeten straks voor mij zorgen maar gaan dat niet fulltime doen omdat zij ongelooflijk veel waarde hechten aan een balans tussen werk en privé. En wij als jongeren gaan straks dik betalen voor de pensioenen van de babyboomers en de generatie na ons zal dit niet doen voor ons. Waarom? Omdat er te weinig mensen zijn. Wij, de mensen onder de 35, krijgen te weinig kinderen. Er zal dus een moment gaan komen dat er in Recruitment land iets moet veranderen. Maar wees niet bang, daar zijn we namelijk nu al druk mee bezig.

De afgelopen paar decennia waren er heel veel jonge mensen (de huidige babyboomers). Dat was dus lekker makkelijk voor organisaties om jonge mensen binnen te halen omdat er toch zat van waren. En waarom dan altijd maar die jonge mensen zou je denken. Tjah, waarom recruiten ‘wij’  ‘alleen maar’ ‘jonge’ mensen? Eigenlijk erg logisch: die blijven langer bij je organisatie. Althans, ik zou zeggen dat dat de gedachte is die juist decennia geleden is geroepen en die nu nog weerklinkt. Tegenwoordig lees je weer dingen over job hoppen. Dat schijnt er nu weer aan te gaan komen en voornamelijk zijn het de ‘jonge’ mensen die dat doen. Snapt u waar ik heen wil? We kennen de vooroordelen over ‘de oudjes’. Ze zijn duur, vaker ziek en werken minder hard. Volgens het praatje dat ik bij Tempo Team heb gehoord, zou uit empirisch onderzoek zijn gebleken dat deze 3 niet of niet volledig waar zijn. Het komt er op neer dat de ouderen interessanter zijn.

Als we nu de 2 gegevens uit de vorige alinea met elkaar gaan vergelijken, zijn we eigenlijk gek dat we ons nu richten op de jongeren in onze maatschappij. “Ja maar de jeugd heeft de toekomst!” Dank je wel allereerst, maar er is geen toekomst zonder dat het verleden bestaat. Jongeren kunnen niet alleen maar leren uit boeken en door het zelf maar mee te maken. Dan zou je dus het wiel opnieuw gaan uitvinden. Je hebt ouderen die het wiel al kennen, laat hen lekker die jongeren praktijkervaring op doen. Laat hen maar voor orakel spelen. Liever dat de jongeren op een oudere af kunnen stappen met al hun problemen en zorgen en dat er de kans bestaat dat de oudere het al heeft meegemaakt en de oplossing er dus snel is, dan dat die jongere door blijft sukkelen en het werk half stil komt te liggen. Even gechargeerd gezegd dan.

Kortom: doe mij maar zo’n oudje die van wanten weet en waar de jongeren in mijn organisatie van kunnen leren. Want jongeren willen toch juist voor altijd blijven leren? Scheelt mij weer een dure opleiding of training boeken.

Timon Rammeloo

Timon Rammeloo werkt als Corporate Recruiter bij een MKB organisatie in de automatisering. Hij schrijf over de onderwerpen welke hij tegekomt in zijn eigen dagelijkse praktijk van werving, selectie, gesprekken, bevindingen e.d.

Timon Rammeloo has 5 posts and counting. See all posts by Timon Rammeloo

2 gedachten over “Omgekeerde wereld – Jong vs Oud

 • 14/06/2011 om 15:50
  Permalink

  Goh, het lijkt wel of de heren recruiters eindelijk langzaamaan wakker beginnen te worden.
  Nu de heren werkgevers nog.
  En misschien, héél misschien gaat het dan uiteindelijk toch weer goed komen met de oudere werknemers die nu vanwege leeftijddiscriminatie verplicht thuis zitten….

 • 06/07/2011 om 21:31
  Permalink

  Leuk artikel!
  Ben het volledig met je eens!

  Als je de oudere ervaren ICT-er zoekt: Ik heb ze voor je!
  Tientallen!
  Neem gerust contact met me op: 06 – 12 43 56 85

  Vriendelijke Groet,

  Ray Vermey
  Vandaaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.