HR en Recruitment let op: de boel komt in beweging

Met de eerste positieve geluiden over de Nederlandse economie zien we ook langzaam wat beweging in de arbeidsmarkt. Meer vacatures in de commerciële arbeidsbemiddeling bijvoorbeeld. Het verbeterende consumentenvertrouwen leidt tot grotere aankopen zoals een auto of een huis maar ook tot het durven verwisselen van baan. En meer beweging is goed voor de arbeidsmarkt. Het blijf zitten waar je zit en verroer je niet-gedrag is begrijpelijk maar zorgt ook voor een lage mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Sommige economen voorspellen een economische groei zonder banengroei. Nu is Economie een gedragswetenschap en de mens is lastig te voorspellen. In ieder geval hebben we de komende jaren te maken met een vervangingsvraag van bijna 3%, in sommige sectoren meer.

Een hogere arbeidsmobiliteit is in feite meer drukte om hetzelfde. Er komt meer beweging in de arbeidsmarkt en het lijkt drukker. Maar dat is niet waar. Beweging vermenigvuldigt zichzelf, met meer verschuivingen en verplaatsingen zijn we harder aan het werk zonder dat er heel veel meer vacatures zijn. En wat harder werken is niet erg, het levert alleen per saldo niet veel meer op.

Wat gaat u de komende maanden merken van deze hogere arbeidsmarktmobiliteit:

Niet meer vacatures, nog niet

Er is nog maar een beperkte groei van het absolute aantal vacatures. Wel zullen er meer plekken openvallen door verloop of uitstroom. Ik verwacht over een aantal maanden wel een duidelijke groei: salesfuncties, vacatures die on-hold werden gehouden en vervolgens echte uitbreidingsvacatures.

Wel meer (nog meer) sollicitaties

U vindt misschien nu al dat u veel te veel sollicitaties krijgt. U krijgt er nog meer want meer mensen met een baan gaan solliciteren. Dat verhoogt de werkdruk in het hele recruitmentproces.

Meer afhakers in de procedure

Ik heb het hier wel eens eerder over gehad. Maar veel HR-medewerkers en recruiters lijken te denken de Almachtige zelf te zijn. Wie het aantal eisen in sommige vacatures ziet en de toon die in sommige vacatureteksten gebezigd wordt zou haast niet meer durven solliciteren. U bent niet de enige met vacatures. Mensen solliciteren op meerdere vacatures en blijven ook regelmatig toch in hun huidige baan.

Meer verloop

Veel organisaties waren de afgelopen jaren vooral bezig met inkrimpen en ontslagrondes. Wie mocht blijven was blij. U gaat weer te maken krijgen met verloop van medewerkers die u eigenlijk graag wil houden. Uw medewerkers gaan weer op zoek naar verbetering en verandering: zijn ze nog wel zo blij?

Eigenlijk niet veel nieuws voor een ervaren recruiter of HR-manager, maar wel een aantal dingen die we de laatste jaren niet meer gewend waren. De hogere arbeidsmarktmobiliteit laat u de komende maanden zien welke processen of procedures verbeterd kunnen worden. Doe dat ook!

Binnen een paar maanden zal uw strategie veranderd moet zijn van een Overlevende naar een Onderscheidende.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.