HR analytics & psychometrie: nieuwe rollen voor HR

Data, data en… mensen

Mensen. Dat is het toch waar Human Resources om draait. Wat moet je dan met de almaar toenemende datafication in het HR-werkveld? Organisaties willen dat HR deze ontwikkeling ondersteunt en een verbinding creëert tussen het personeels- en organisatieperspectief. Maar HR zelf verandert ook. HR is zelfs een van de managementfuncties die zich het snelst ontwikkelt binnen organisaties (Vanderstraeten, 2014; Ulrich & Dulebohn, 2015).

Brug slaan tussen HR en IT

Je hebt waarschijnlijk niet voor het HR-vak gekozen om voortvarend aan de gang te gaan met grafieken en getallen. Databases en analyses vind je meer horen bij het werkveld van data-analisten en IT’ers. Toch komen deze twee werkvelden steeds dichter bij elkaar door de snelle ontwikkeling van informatietechnologie. Daardoor is een efficiëntere gegevensverzameling, -verwerking en -opslag mogelijk. Zo maakt informatietechnologie het pad vrij voor HR om nieuwe rollen op zich te nemen. Wil jij als HR-professional die brug slaan en tegelijk kritisch en mensgericht blijven? Dan valt er heel veel te winnen!

HR analytics & psychometrie: sterke combinatie

Met HR analytics krijgen HR-afdelingen de tools in handen om hun strategie op de kaart te zetten. Door data uit verschillende bronnen te combineren en te analyseren, kun je beslissingen met cijfers ondersteunen en voorspellingen doen over bijvoorbeeld instroom, uitval, talentontwikkeling en performance. Psychometrie is een wetenschappelijke discipline, die zich bezighoudt met het meten van psychologische fenomenen zoals persoonlijkheid, vaardigheden en attitudes. Daardoor zijn dit soort fenomenen kwantificeerbaar en vergelijkbaar, zodat je er betekenisvolle uitspraken over kunt doen. Dat is op twee manieren een toegevoegde waarde voor HR analytics.

Toegevoegde waarde van psychometrie

Ten eerste kun je met behulp van psychometrie persoonlijke data toevoegen aan je analyses. Hoe weet je bijvoorbeeld welke psychologische of sociale factoren een rol spelen bij de uitval op een bepaalde afdeling? Deze factoren zijn met psychometrische instrumenten in kaart te brengen. Ten tweede richt psychometrie zich vooral op technieken die psychologische metingen mogelijk maken.

Het is bepaald geen nattevingerwerk om iemands persoonlijkheid of intelligentie te meten: pas als je resultaten wetenschappelijk kunt onderbouwen, hebben ze betekenis. Een dataverzameling over mensen moet betrouwbaar en valide zijn. Vooral als deze data worden gecombineerd met data uit andere bronnen op basis waarvan vervolgens voorspellingen worden gedaan. Statistische instrumenten met goede psychometrische kwaliteiten zorgen ervoor dat de data zo dicht mogelijk bij mensen blijven: ze geven onder andere persoonlijkheidsfactoren, motivatie en vaardigheden zo nauwkeurig mogelijk weer.

Diddo van Zand

Oprichter van Ixly met de missie "Creating happy companies for the future" ofwel het leveren van slimme, datagedreven HR-oplossingen. Als psycholoog en bedrijfskundige wil hij mensen helpen geluk te ervaren in hun werk.

Diddo van Zand has 4 posts and counting. See all posts by Diddo van Zand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.