Gratis whitepaper: Referral recruitment

Referral recruitment is een proces waarbij vacatures worden vervuld door aanbevelingen van medewerkers in plaats van traditionele methoden zoals advertenties, intermediairs of headhunters (bron Wikipedia).

Referral recruitment is voor elke partij in het proces positief. Bedrijven vinden betere kandidaten die gemiddeld langer in dienst blijven tegen lagere wervingskosten. Kandidaten ervaren het sollicitatie proces als persoonlijker en hebben al een aanspreekpunt binnen de organisatie. De medewerker die de kandidaat heeft aangedragen kan op diverse manieren een beloning krijgen (bonus, cadeau, weekendje weg, etc.).

In Nederland wordt referral recruitment ten opzichte van andere landen nog op een vrij bescheiden schaal toegepast. Verwacht wordt dat referral recruitment belangrijker gaat worden bij het werven van nieuwe medewerkers.

De opkomst van sociale netwerken op het internet heeft referral recruitment een nieuwe dimensie gegeven. Maar liefst 70% van de Nederlanders is er in 2009 actief in (in 2007 nog maar 40%). Hyves is daarbij koploper, daarnaast zijn LinkedIn (>1,2 miljoen gebruikers in Nederland), Facebook en Twitter sterk in opkomst. De netwerken van het bedrijf en de medewerkers die ervoor werken zijn daarmee een stuk inzichtelijker geworden.

Maar hoe kun je als organisatie een goed referral beleid opzetten? En hoe zet je daarbij sociale netwerken in?

Mobillion heeft drie specialisten op het gebied van recruitment en online werven gevraagd om een whitepaper te schrijven over referral recruitment waarbij de inzet van sociale netwerken ook aan bod zal komen.

De volledige whitepaper referral recruitment is hier gratis te downloaden (PDF 914KB). Hopelijk vormen deze whitepapers een inspiratie voor uw organisatie om werk te maken van een referral recruitment beleid.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur en blogger op dit gebied. Hij schreef 5 vakboeken waaronder het eerste Nederlandstalige boek over (Recruitment via) LinkedIn en recent ‘Recruitment 3.0‘. Via Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Hij is ook docent bij Recruiter University, Inholland Academy opleiding HRM en CRKBO geregistreerd.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.