Een béétje illegaal, maar wel lekker

De hele recruitment wereld is in rep en roer. Iedereen moet op het laatste moment nog even een laatste spam-mailtje versturen. Met de vraag of ik in de toekomst ook hersenloze e-mail wil blijven ontvangen. En een linkje, omdat mijn w&s bureau mij zo respecteert dat men denkt dat ik serieus ga klikken op iets wat mij nutteloze informatie verschaft in veel te grote hoeveelheden.

Natuurlijk lost de wet niets op. Hoe grappig is het toch, dat die al lang bestaat voor privé personen en dús kandidaten. En dat werkelijk niemand zich eraan houdt. Laten we elkaar nu even geen mietje noemen. We zijn kuddedieren. Iedereen is opgewonden. Want er komt een wet. Jaja…een echte wet. Net als de wet op niet roken in de horeca. Of de wet tegen te hard rijden. Of dus de wet op het niet mogen spammen van privé personen.

En dan nog even een stukje realiteitsbesef voor de echte recruiter. Jij bent iemand die iets doet wat anderen niet doen. Jij belt al jaren kandidaten in privé tijd. Of onder werktijd. Zonder toestemming. Jij hebt het “lef” om de “wet te breken”. En dat is goed. Want als iedereen zich aan de wet zou houden, was het maar een dooie boel. De regels een beetje buigen. Dat is wat jij doet. Waar anderen denken “dat kan ik toch niet doen”, pak jij gewoon de telefoon en regel je dat. Geldt trouwens voor alle sales, niet alleen voor recruiters. Een béétje illegaal. Maar wel lekker.

Wie denk je dat je klant is? Degene die wél op je linkje “ja ik wil graag jouw spam ontvangen” klikt, wil jij niet als klant. Want dat is iemand die graag spam filtert. En dat zijn vaak niet de meest productieve mensen. Zonde van je tijd dus. En…denk je nou écht dat wanneer je de juiste persoon met een serieuze behoefte een mooi duidelijk cv stuurt van precies de kandidaat die hij nodig heeft, hij een klacht gaat indienen omdat hij geen e-mail van je wil ontvangen?

Toevallig kreeg ik vandaag twee van die zogenaamd “ongesolliciteerde e-mails”. Maar degene die ze stuurde wist kennelijk precies wat ik nodig had. Goed! Ik heb geen klacht ingediend, maar de cv’s stante-pede doorgestuurd naar de verantwoordelijke persoon in mijn organisatie. Met de opmerking erbij dat ik kennelijk met een goed ventje van doen had bij dat ws-bureau. Iemand die snapt wat ik wil. Fijn hoor.

Laat maar, die prachtige schrijfsels over de unieke toegevoegde waarde van bureau x, y of z. Hoeft niet, die lijsten met kandidaten die beschikbaar zijn. Ik wil sowieso geen mensen die beschikbaar zijn. Ik wil mensen die geschikt zijn. Uitermate geschikt. En als ze nu nog een baan hebben, wil ik ze ook. Want als ze goed zijn, horen ze in mijn organisatie te werken. En wil ik weten wat ik moet doen om dat tot stand te brengen. Kunnen we de markt van Nederlandse kandidaten niet scheiden in professionals, kansrijken en kansarmen? En kan ik dan een opt-in krijgen op de e-mails die alleen maar professionals bevatten? Ik weet het….een beetje illegaal. Maar wél lekker.

Gastblogger

Gastblogger

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Recruiting Roundtable over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet (@jaccov) of mail naar Jacco Valkenburg.

Gastblogger has 51 posts and counting. See all posts by Gastblogger

3 gedachten over “Een béétje illegaal, maar wel lekker

 • 30/09/2009 om 11:50
  Permalink

  briljant schrijfsel. Kan je ook even met de OPTA bellen?

 • 30/09/2009 om 20:42
  Permalink

  ’n Geweldig artikel! De kop alleen al..

  Benieuwd waar dit allemaal heen gaat trouwens. Heb ’t vermoeden dat er nog wel eentje wordt opgeknupt.

 • 05/10/2009 om 22:09
  Permalink

  Even een update over die twee cv’s…we hebben ze ondertussen beide gezien (de kandidaten) en de score was 1-op-2. Vijftig procent rendement dus. Dat doen niet-cv-schuivers ze vaak toch niet na. De ene was echt totaal geen match, en het cv strookte dus ook echt niet met zijn persoon. De andere sollicitant mag volgende week nog es terugkomen, want dat was toch wel een interessant ventje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.