De vooropleiding; belangrijk of niet?

De afgelopen maanden heb ik meer CV’s gezien dan ooit. Zo veel dat een gemiddelde scan inmiddels nog maar een paar seconden duurt. De allereerste scan is de vooropleiding; HBO of niet? Bij Logica willen we die wél zien, ongeacht de ervaring. Dit komt soms hard aan bij ervaren professionals die toch al weer tien jaar als ZZP’er hebben gewerkt, maar toch nooit dat papiertje hebben gehaald. In die gevallen volgt er meestal een belletje van de sollicitant. Hoe wij het in ons hoofd hebben kunnen halen om iemand met 10 jaar ervaring vanwege onvoldoende opleiding af te wijzen?

Het antwoord is steeds hetzelfde; een opleiding heeft niets te maken met iemands ervaring, een diploma is een getuigschrift van een onafhankelijke partij. Een bewijs van kennis en vaardigheden (Inholland daargelaten). Als de vraag wordt gesteld waarom wij het zo belangrijk vinden dat iemand minimaal een HBO opleiding heeft, dan volgt de wedervraag waarom het zo veel gevraagd is om een HBO te halen? Ervaring ís belangrijk, en dat is nu juist wat een opleiding is; een verzameling van ervaringen gebundeld in boeken, om beter van te worden, om te leren.

Hoelang houden we dit vol in een arbeidsmarkt met een groot tekort aan goede ICT’ers?  Antwoord: tot we alle gediplomeerde toppers hebben, en dan stoppen we met werven en ga ik een ander vak leren.

Eén gedachte over “De vooropleiding; belangrijk of niet?

  • 29/05/2011 om 13:29
    Permalink

    Een HBO of ander diploma is natuurlijk geen bewijs van ervaring, maar enkel van kennis. Ervaring van anderen in boeken, wordt op een opleiding kennis, die hopelijk wordt getoetst. Pas er mee werken en -soms – falen transformeert die kennis ook tot echte ervaring.
    Wel zou een diploma een indicatie kunnen zijn voor een vermogen tot abstraheren of problemen oplossen. Kan maar hoeft niet.
    Verder ben ik het wel met het artikel eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.