De beste baan ter wereld

Deze tijd van het jaar gaan weer veel mensen op zoek naar een nieuwe droombaan. Helaas voor hen is ‘de beste baan ter wereld’ recent ingevuld. In januari 2009 begon Tourism Queensland de zoektocht naar een ‘Islands Caretaker’, vrij vertaald een Eilandwachter.

Hoewel deze functie is ingevuld blijft de casus wel zeer interessant om te bespreken. En niet alleen omdat ik het nog niet had besproken, ik vorige week de casus op Youtube vond en een parodie is gelanceerd… Nee, het gaat mij vooral om de aanpak om een bijzonder verhaal te vertellen en het effect daarvan.

Het toeristenbureau had als doelstelling geformuleerd om tenminste 14.000 sollicitanten uit 8 belangrijke markten te ontvangen, plus nieuws en media aandacht op populaire sociale netwerksites. Om dit te bereiken wilde men een baan creëren die voldeed aan de universele behoefte ‘te mooi om waar te zijn’. Het beste aspect van ‘The Best Job in the World’ is de locatie en de kans om 6 maanden boven de Great Barrier Reef te wonen en de omgeving te ontdekken. Het salaris is overigens ook prima, bijna 9.000 US$ per maand.

Om in aanmerking te komen voor deze wereldbaan moest een maximaal 60 seconden durende video opgestuurd worden via een speciale website. De vacature trok wereldwijd de aandacht en leverde 34.684 video sollicitaties op uit 201 landen in 6 weken. Belangrijker nog is dat de marketingstunt meer dan 200 miljoen dollar opleverde aan gratis publiciteit en er ruim 4 miljoen mensen de website van Queensland bezochten. In onderstaande video compilatie wordt dit verhaal prachtig verteld:

Fondsenwerver en projectmanager Ben Southall (34) uit Engeland werd uiteindelijk in mei 2009 verkozen en zal 6 maanden lang het tropische eiland Hamilton onder zijn hoede nemen. Hij was volgens de vierkoppige jury de beste kandidaat om het tropische eiland wereldwijd te promoten via blogs, fotodagboeken en videofilmpjes.

Bekijk hier de videosollicitatie van Ben Southall:

Een parodie hierop bestaat inmiddels ook. Het is de ‘Worst job in the World’, een trainee programma bij Filadelfia’s creatieve afdeling. Zie ook http://www.worst-job-in-the-world.blogspot.com

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.