cv spam; richtlijnen en omgang met recruitmentbureaus

In mijn contacten met Werving & Selectie- of recruitmentbureaus merk ik dat men grote moeite heeft om goede kandidaten uit de markt te trekken. Veel tarieven zijn dan ook omhoog geschoten en worden nieuwe klanten soms geweigerd omdat men het te druk heeft met de bestaande opdrachtgevers en vacatures.

Er is echter een groep van W&S-bureaus, met veelal engels klinkende namen of verkopers, die het anders aanpakken. Zij richten zich op nichemarkten, adverteren enorm veel (soms met niet bestaande vacatures) en zoeken continue op vacaturebanken naar potentiële klanten. Vervolgens komen deze potentiële klanten op een mailinglijst te staan en wordt ongevraagd cv’s toegestuurd. Voor hiring managers die hier mee te maken hebben heb ik de volgende 3 adviezen:

1. Weiger deze cv’s / recruitmentbureaus

Het betreft hier ongesolliciteerde kandidaten die veelal van cv-databases zijn geplukt en naar honderden bedrijven worden geschoten. Vanzelfsprekend claimen de bureaus het tegendeel als je hiernaar vraagt. Op papier ziet het er ook vaak goed uit en zijn het toptalenten (volgens het bureau zelf). Maar nadat je enkele malen hebt gehoord dat “de kandidaat al een andere baan heeft aangenomen”, gevolgd door “in deze markt moet je sneller reageren anders zijn ze weg” wordt dit toch echt minder geloofwaardig.

Kortom, beloon deze onprofessionele handelswijze van agencies niet met een positieve reactie. Het is een verkooptechniek om een voet tussen de deur te krijgen.

2. Reageer met een kort en duidelijk afwijzingsbericht

Het advies wat je vaak hoort is om niet te reageren op spam maar toch raad ik aan dat wel te doen. De algemene voorwaarden die de recruitmentbureaus meesturen zijn zo opgesteld dat als je een kandidaat aanneemt, via een ander kanaal, een factuur kunt ontvangen. En je loopt kans dat je deze zaak verliest voor de rechter*.

Dus stuur een korte reactie, bijvoorbeeld:

“Acquisitie wordt niet op prijs gesteld. Uw voorwaarden en bijgesloten cv’s accepteren wij niet. Ik verzoek u om dit email-adres permanent uit uw bestand te verwijderen.”

3. Laat men contact op nemen met de Recruiter of HR organisatie

Na bovenstaande actie gaat men waarschijnlijk bellen om hun dienstverlening verder toe te lichten. Je zult merken dat deze bedreven verkopers vrij agressief in hun benadering zijn. Je hebt immers toch kandidaten nodig? Mijn advies; besteed hier geen tijd aan. Je wilt geschikte en gemotiveerde kandidaten voor je vacatures ontvangen, dat is totaal iets anders dan een cv gematcht op een functietitel…

Je Recruiter of HR Manager is het centrale aanspreekpunt voor kandidaten en bureaus dus laat men contact opnemen met deze persoon. Dit voorkomt veel problemen. Heb je geen ondersteuning van een Recruiter of HR Manager? Zie dan punt 1.

En mocht je wanhopig op zoek zijn naar cv’s en toch besluiten om met deze recruitmentbureaus in zee te gaan? Doe het dan op de voorwaarde dat ze gericht en goed geïnformeerde kandidaten aanbieden voor je vacatures. Accepteer ook geen cv’s waarvan de gegevens niet volledig zijn zoals ontbreken van volledige naam, woonplaats, beschikbaarheid, salarisgegevens, motivatie etc. En betrek de inkoopafdeling in de onderhandeling over de voorwaarden vooraf, of gebruik een eigen standaard contract.

Meet dan bovendien eens de effectiviteit en mogelijk dat je tot dezelfde conclusies komt als ik. Dat gemiddeld (!) 1 plaatsing op 27 aangeboden CVs geen goede score is. En dat het matchen van kandidaten met vacatures niet hun sterkste punt is…

Ten slotte nog dit…

Voor die andere groep van professionele recruitmentbureaus; cv marketing is niet per definitie een slechte zaak. Organisaties staan open voor geschikte kandidaten als het gaat om bedrijfskritische vacatures en zijn bereid hiervoor te betalen. Maar dan wel aan recruitmentbureaus die zich oprecht hebben verdiept in de organisatie en een specifieke vacature.

Recruitmentbureaus die dat niet gedaan hebben, hebben waarschijnlijk die moeite ook niet genomen voor de kandidaat.

* in een uitspraak op 27-1-2021 werd een recruitmentbureau in het ongelijk gesteld, zelfs nadat het bedrijf interesse toonde maar geen overeenkomst wilde aangaan. Dus als bedrijf sta je best sterk in dit soort gevallen. Maar het is niet ethisch van het bedrijf om zo met een aangeboden kandidaat om te gaan dus ga dit soort situaties uit de weg.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

4 gedachten over “cv spam; richtlijnen en omgang met recruitmentbureaus

 • 17/05/2010 om 11:42
  Permalink

  Hartelijk dank voor dit artikel. Het klopt dat er veel van dergelijke bureaus in de markt opereren. De tips hierboven zou ik dan ook als hiring company ter harte nemen. Dit alles gaat namelijk ten koste van de goede naam van de bureaus die hun werk wel goed doen. Gelukkig zijn die er nog steeds.

 • 13/12/2011 om 14:07
  Permalink

  Goed stuk en geeft zeer duidelijk verschil aan tussen de cowboys en de serieuze bureaus in onze branche. Ik heb bijvoorbeeld een aantal relaties waarnaar ik cv’s kan sturen, zonder dat er concrete vacatures zijn. Uiteraard is dan wel de voorwaarde dat je je hebt verdiept in deze organisatie en ook weet naar welke profielen men doorlopend op zoek is. Een andere voorwaarde is wat mij betreft dat je de kandidaat persoonlijk gesproken hebt en dat deze het ermee eens is dat hij bij het betreffende bedrijf wordt voorgesteld. Laatste klinkt wellicht logisch, maar gebeurt veel te weinig.

 • 05/04/2012 om 21:25
  Permalink

  vandaag ben ik gemaild door real staffing. onderdeel van sthree en ook verbonden aan of familie van computer future solutions.

  totaal onzinnige email, met een nog meer onpassende baan. om maar niet te zwijgen van de slechte toon in de mail.

  zeer onprofessioneel. wie pakt dit bedrijf s.v.p. aan? dit is een schande voor recruitment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.