Open brief aan HR over werkwijze bureaus en tips uitbesteden vacatures

De afgelopen periode is de werkwijze van uitzenders en recruitmentbureaus volop in het nieuws geweest. Onlangs pakte De Volkskrant de werkwijze van bureaus en de praktische problemen voor sollicitanten en vacature houdende bedrijven op in een pittig redactioneel artikel. Aanleiding waren eerdere blogs via dit medium over spookvacatures en het ongevraagd en ongewenst aanbieden van cv’s. Sollicitanten en bedrijven ervaren bijna dagelijks nadelige gevolgen van de agressiever wordende werkwijze van met name bureaus die hun verdienmodel zien verdwijnen.

Alhoewel brancheorganisaties ABU en NBBU mij vorige week via Twitter lieten weten dat zij de situatie niet herkennen onder haar leden, stapelen de praktijkvoorbeelden zich sindsdien in rap tempo op.

Voige week weer zo’n typerende en afkeuringswaardige situatie van de werkwijze van een uitzender. Een districtsmanager van een grote uitzender stuurt ‘vrijblijvend’ een cv naar m’n klant. Deze had bewust een ander pad gekozen, uitzenders hoorden hier vanuit eerdere ervaringen sowieso niet bij èn de klant noteerde ‘acquisitie niet gewenst’. Tot zo ver helaas niets nieuws anno 2015. Stuitender en qua werkwijze mijns inziens onacceptabel, was dat de sollicitant eerder door de uitzender blijkbaar gesommeerd was om een gerichte motivatie te schrijven, die netjes bij de aanbiedingsmail van de uitzender zat. Een zeer nette brief richting het bedrijf in kwestie die ongetwijfeld de nodige tijd heeft gekost. Vergeefse moeite voor de sollicitant. Naast de inhoudelijke mismatch, zal de sollicitant nooit wat horen. “Geen opdracht maar wel ongevraagd cv’s toezenden” betekent geen reactie. Wat zal de intercedent, liegend en met droge ogen, tegen de sollicitant hebben gezegd toen hij aan zijn huiswerk werd gezet? “Ik heb een mooie vacature voor je, schrijf even een motivatie en wij regelen de rest voor je”?

In de discussies op social media, volgend op het artikel in De Volkskrant en de blogs, refereren recruiters, sollicitanten en andere belanghebbenden ook aan de verantwoordelijkheid van bedrijven in deze. Mijns inziens terecht. Vandaar deze oproep aan alle HR managers en MKB directeuren van Nederland in de vorm van een open brief. Alles om de situatie op de arbeidsmarkt voor sollicitanten transparanter, duidelijker, overzichtelijker en minder tijdrovend te maken. Het zoeken naar een baan is immers al lastig en tijdrovend genoeg.

Open brief aan HR managers en directies

Beste HR manager en directeur,

Het plotselinge vertrek van één van uw medewerkers, plotselinge uitval of een vacante positie vanwege groei, noodzaken u tot snel handelen. We krijgen binnen onze klantenportefeuille dagelijks met dit soort situaties te maken en begrijpen de impact op uw bedrijfsvoering en continuïteit van uw business. Uw eigen netwerk en kanalen zijn niet altijd afdoende om de vacature snel en kwalitatief in te vullen. U wenst in zo’n situatie soms ondersteuning van een externe werving & selectie professional die samen met u voortvarend te werk gaat. Soms hebt u al een vast bureau met een bewezen trackrecord, soms moet u zich snel oriënteren in de wirwar aan bureaus. Soms geeft u meerdere bureaus dezelfde opdracht. Niet altijd de financiële en praktische consequenties van de keuze overziend.

Als u de hele procedure zelf ter hand neemt of zelf een recruiter in dienst heeft, is er geen enkel probleem. Althans: als u alle ongevraagd toegestuurde en vrijblijvend aangeboden cv’s of anonieme profielen van bureaus naast u neerlegt. Het goed bedoelde ‘meedenken’ kan namelijk een onverwachts staartje krijgen aan het einde van de rit. Een factuur van de aanbieder van het cv met een niet mis te verstane fee voor het bemiddelen van de kandidaat. Dit ‘bemiddelen’ bestond dan slechts uit het mailen van het cv, vaak ging ditzelfde bericht naar zo’n 20 bedrijven.

Als u de procedure wenst uit te besteden, worden de overwegingen complexer. Met wie doet u zaken voor deze vacature? “Misschien wel handig als er meerdere bureaus gaan zoeken, dit verhoogt immers de kans op een snelle invulling”. Dit laatste is een misvatting en vaak helaas het begin van een ondoorzichtig, imago schadend en voor sollicitanten onduidelijk proces. Ondoorzichtig? De benaderde bureaus pakken het proces allen op hun eigen wijze en eigenwijs op. Sommigen doen snel wat belletjes, anderen publiceren op eigen initiatief een vacature op de eigen site of externe sites. Sommigen vermelden uw bedrijfsnaam (meestal niet vanuit angst dat een concurrerend bureau u snel achter hun rug om een cv toestuurt), anderen maken zelf een weinig wervend anoniem profiel met of zonder gratis taalfouten.

Resultante? Niet alleen bureaus die u een opdracht gaf storten zich allemaal tegelijk op de vacature, ook andere hongerige bureaus zien hun kans schoon op een mooie fee en benaderen potentiële kandidaten ongevraagd in de markt. Overdreven? Nee hoor, bijna dagelijks horen wij ervaringen van werkzoekenden die drie of viermaal door een bureau zijn benaderd voor dezelfde vacature. Soms met een uitgebreid verhaal, soms op basis van een kort profiel, soms met bedrijfsnaam, veelal anoniem. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Ze geven door de al lang durende zoektocht naar een nieuwe baan (al dan niet onder druk of het beloven van gouden bergen) hun gegevens vrij met alle gevolgen van dien. De term mensenhandel valt regelmatig in dit soort situaties.

De consequentie? Uw zorgvuldig opgebouwde bedrijf wordt geassocieerd met de werkwijze van de bureaus. De sollicitant weet of verwacht immers niet anders dan dat u een bewuste keuze heeft gemaakt voor deze methodiek en bureaus. Zo bewust was deze keuze niet, maar de consequenties had u vooraf misschien niet overzien.

Als afsluiting van deze open brief: bezint eer gij begint. Mòcht u een professional inschakelen, kies er dan bij voorkeur voor om aan één bureau de opdracht te verstrekken. Een bureau dat de arbeidsmarkt en potentiële kandidaten volledig transparant en namens u gaat benaderen en selecteren. Een bureau dat uw vertrouwen krijgt en samen met u de schouders er onder zet. Wel zo makkelijk en goed voor uw imago èn het leven van sollicitanten. Voelt u zich niet schuldig dat de andere bureaus geen opdracht krijgen, het tijdperk van enkel cv schuivende bureaus is los van uw keuze toch al voorbij.

Op naar een meer transparante en soepel werkende arbeidsmarkt. Succes met uw business, neem de tips mee. Laat u zich ondertussen niet afleiden door de problematiek in het recruitment landschap. Ik realiseer me, het zijn voor u vooralsnog slechts randverschijnselen waar met name sollicitanten en de sector last van hebben. Tòt het moment dat ú een vacature heeft. Lees deze open brief er dan nog eens op na en neem een wijs besluit!

Vriendelijke groet,

Edwin Klomp.

Edwin Klomp

Dagelijks enthousiast en vol overgave actief met loopbaanprogramma's, mobiliteit, selecteren, boeien, binden en (laten) groeien van mensen. Ruim 25 jaar ervaring en passie voor strategisch HRM beleid, assessments en executive search. Co-owner en adjunct directeur www.ASBR.nl

Edwin Klomp has 31 posts and counting. See all posts by Edwin Klomp

5 gedachten over “Open brief aan HR over werkwijze bureaus en tips uitbesteden vacatures

 • 03/02/2015 om 14:01
  Permalink

  Een brief naar mijn hart! Zo herkenbaar.
  Goed geschreven, Edwin.

 • 04/02/2015 om 21:37
  Permalink

  Precies, schandalig deze werkwijze moet idd iets aan gedaan worden.

 • 06/02/2015 om 19:00
  Permalink

  zeker een issue, potentiële kandidaten twijfelen of ze met de juiste partij aan tafel zitten; wanneer je als bedrijf duidelijk de deur dicht houdt voor deze agressieve acquisitie doe je mogelijk ook de deur dicht bij de kandidaten die je nu net wilt aantrekken, alleen zij weten niet beter dan dat ze zijn voorgesteld. Ik ben benieuwd hoe we hier op termijn weer een balans in vinden.

 • 09/02/2015 om 08:46
  Permalink

  @allen: Dank voor de reacties op dit artikel.
  @heleen: Je schrijft typerend; we moeten weer een balans vinden. Er moet weer transparantie komen, waardoor de situatie voor sollicitanten helder is, hier kunnen ze dan naar eigen goeddunken naar handelen. Door de huidige situatie kan het afhouden van agressieve acquisitie zoals je dat noemt inderdaad leiden tot het missen van potentieel. Als iedereen weer met open vizier de markt gaat en kan betreden, hebben we die nieuwe balans snel gevonden en is er markt voor vele soorten bureaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.