Alleen TNT heeft social media link in vacaturetekst

Uit onderzoek van Campaign Group onder de top 100 favoriete werkgevers van Nederland blijkt dat maar één bedrijf social media heeft opgenomen in de vacaturetekst.


Campaign Group heeft in het kader van de Vacaturetestdagen 2011 een onderzoek uitgevoerd onder de top 100 favoriete werkgevers van Nederland. In dit onderzoek is gekeken naar vacatures die de afgelopen week uitstonden op vacaturesites. Op dat moment hadden 21 werkgevers geen extern geplaatste vacatures.

TNT is de enige werkgever die in de vacaturetekst een button heeft opgenomen naar de social media kanalen die zij inzetten voor werving. Via de button wordt de werkzoeker doorverwezen naar de blog van TNT. Hier kan vervolgens worden doorgeklikt naar de verschillende social media sites waarop de recruiters van TNT actief zijn. Ondanks alle aandacht voor social media zijn er dus nog maar weinig werkgevers die hier optimaal gebruik van maken in hun vacatureteksten.

Campaign Group stelt dat verwijzingen in vacatureteksten naar social media een perfect middel is om met het plaatsen van vacatures meer te bereiken dan alleen directe werving. Vacatures zijn dan direct een bron voor talentpooling en employer branding. Simpelweg een link opnemen naar bijvoorbeeld een Facebook pagina is een goedkope manier van employer branding. Het opnemen van een link naar het LinkedIn profiel of Twitter account van een recruiter kan de drempel om te solliciteren verlagen. De sollicitant weet dan direct wie hij tegenover zich krijgt. Belangrijk is hierbij wel om goed te weten wie de doelgroep van je vacature is. Bekijk per doelgroep welk social media kanaal hier het beste bij past en pas dit kanaal toe in je vacaturetekst.

In het onderzoek is daarnaast gekeken naar de contactgegevens van een werkgever in een vacaturetekst. Bij de werkgevers die wel een vacature geplaatst hebben is de vermelding van contactgegevens ver onder de maat. In de onderzochte vacatures is in 47% van de gevallen geen contactpersoon genoemd, mist 51% van de vacatures een telefoonnummer en ontbreekt bij zelfs 76% het email adres. Campaign Group stelt dat kandidaten die geen vraag kunnen stellen naar aanleiding van een vacature sneller geneigd zijn om af te haken. Het is dus cruciaal om deze informatie te verwerken in je vacaturetekst. Met verwijzingen naar social media kanalen kan een werkgever zich vervolgens echt onderscheiden.

Social media en de aanwezigheid van contactgegevens zijn twee van de beoordelingspunten in het kosteloze beoordelingsrapport van de Vacaturetestdagen. Wilt u ook kosteloos een vacaturetekst laten testen op vijf dimensies, met dertien onderliggende aspecten? Stuur deze dan uiterlijk op 15 maart in via www.vacaturetestdagen.nl.

Bron: persbericht

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.