Aantal vacatures per werkloze en provincie

We hebben een momentopname gedaan op het aantal actieve vacatures per provincie. De grafieken hieronder tonen het aantal actieve (HBO+) vacatures per provincie, per hoofd van de beroepsbevolking (x1000) en per 1000 werklozen. Hieruit blijkt dat er nogal wat verschillen zijn tussen de provincies.

  • 22% van het aantal huidige actieve vacatures bevinden zich in Zuid-Holland.
  • 51% van alle actieve vacatures bevindt zich in de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht). Van de HBO+ vacatures is dit zelfs 57%.
  • Utrecht heeft het meeste aantal actieve vacatures per hoofd van de beroepsbevolking (21 per 1000)
  • In Zeeland zijn 3x zoveel vacatures per werkloze als in Friesland.

Vacatures per werkloze per provincie Vacatures per beroepsbervolking per provincie HBO vacatures per provincie Actieve vacatures per provincie
Statistieken op basis van het aantal actieve vacatures (exclusief stages, bijbanen en vrijwilligerswerk) op 10 juni 2013, met vacatures geplaatst in 2013, per provincie (bron: Jobfeed) en Q4 cijfers 2012 van de beroepsbevolking en werkloosheid (Bron: CBS).

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

7 gedachten over “Aantal vacatures per werkloze en provincie

  • 08/07/2013 om 19:55
    Permalink

    Dag Jacco,

    Als ik alles lees, daarbij woon ik in Friesland en ben naarstig op zoek naar werk, kan ik beter verhuizen naar Zeeland? Interrumpeer ik dit goed?

    Ik hoor heel graag.

    Daarnaast, dank je wel, dat je zo’n publicatie hebt gemaakt en zo’n onderzoek hebt uitgevoerd. Denk, dat heel wat mensen hier wat aan hebben. Dank je wel.

    Hartelijke groet,
    Astrid van der Linden.

  • 08/07/2013 om 22:37
    Permalink

    @Astrid Bedankt voor het compliment. In Zeeland is de concurrentie per vacature gemiddeld het laagst, in Drenthe het hoogst. Dus de kansen op een baan lijken daar beter maar wellicht gaat het ook om ander type werk. Een quickscan in jouw vakgebied op een van de grotere vacaturebanken (zoals LinkedIn, Jobbird of Werk.nl) is mogelijk een goede manier om dit aan de praktijk te toetsen. Want ik zou kiezen voor een provincie waarin de meeste banen te vergeven zijn in mijn vakgebied dan zorgen te maken om de concurrentie.

  • 09/07/2013 om 09:54
    Permalink

    @Jacco en Astrid. In mijn beleving niets nieuws. Het aantal vacatures is toch altijd al meer geweest in de randstad dan in het noorden.

  • 09/07/2013 om 10:09
    Permalink

    @Anita Dit is geen onderzoek naar aantal vacatures maar aantal vacatures per werkloze / werkenden. Ook blijkt hieruit dat HBO+ banen voornamelijk in de Randstad te vinden zijn. Dat de verschillen zo groot zijn had ik niet verwacht.

  • 09/07/2013 om 17:25
    Permalink

    Helaas moet ik proefondervindelijk (helaas per 1 juli ook werkzoekende) vaststellen dat de concurentie per vacature in Zeeland hoger is dan de meeste denken.. Er zijn dan wel 3x zoveel vacatures in Zeeland als in Friesland, maar deze vacatures worden vaak door diverse bureaus op het net geslingerd. Je kan een baan maar 1x “weg” geven dus weet ik niet of de cijfers dan wel representatief zijn.

  • 09/07/2013 om 19:57
    Permalink

    @André De vacatures zijn zoveel mogelijk ontdubbeld in dit onderzoek ofwel, dubbel geplaatste vacatures binnen dezelfde website zijn niet meegenomen.

  • 10/07/2013 om 09:53
    Permalink

    Gisteren keek ik op werk.nl naar vacatures die bij mijn CV passen.
    Wat mij meteen opviel, was dezelfde vacature die met 2 vermeldingen, pal onder elkaar, in de lijst stond, met als contactpersonen 2 verchillende ‘recruiters’.
    De ironie is, dat ik al op die vacature had gereageerd, omdat deze afkomstig was van een overheidsmarktplaats voor ZZP ‘en, waar ik lid van ben (het betrof dus ook niet zozeer een vacature, als wel een interim opdracht). Deze trend begint epidemische vormen aan te nemen: ‘recruiters’ en vacature-sites die gewoon vacatures van andere ‘sites’ kopiëren, maar deze vervolgens presenteren alsof zij er een soort exclusiviteit op hebben.
    Op die manier geven deze ‘recruiters’ en ‘sites’ een verkeerde voorstelling van zaken: ze veroorzaken dat er meer vacatures worden geregistreerd dan er werkelijk zijn.
    (Nog even afgezien van het gegeven, dat het gros van hen zich voornamelijk bezig houdt met “CV ’s schuiven” in plaats van met de ideale kandidaat aan de opdrachtgever -en dus niet aan de FUNCTIE!- te koppelen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.