Waarom ‘aantal jaren werkervaring’ op het cv helemaal niks zegt

Ondanks dat banen volop in ontwikkeling zijn en we andere skills nodig hebben voor de toekomst, houden we nog wel steeds vast aan de traditionele manier van solliciteren. We vragen de sollicitant nog steeds om een cv. Soms komt het in het eerste contact nog niet naar voren, maar wanneer de procedure vordert, willen we altijd “nog even” dat cv ontvangen. Maar waarom?!

Als recruiter wil je zo productief mogelijk te werk gaan en dan is een voorselectie op basis van cv natuurlijk makkelijk en snel. Je vergelijkt de eisen en pré’s van het vacatureprofiel met de cv’s en op basis daarvan wordt de eerste selectie gemaakt. Eisen zoals diploma’s, certificaten, rijbewijzen en ervaring worden tegen elkaar afgewogen. Wat zegt dit nu over die sollicitant? Vaak wordt de conclusie getrokken wanneer de kandidaat aan de harde eisen voldoet, “dat de sollicitant het benodigde niveau wel bezit”.

Mensen kunnen hoogopgeleid zijn en meerdere jaren ervaring hebben in een bepaald vakgebied, maar wanneer ze zichzelf niet ontwikkelen en niet doen aan zelfreflectie, in hoeverre is deze ervaring dan wat waard? Een zogenaamde “one-trick pony” die prima functioneert, maar niet bezig is met zelfontwikkeling, kan een geweldig cv hebben, maar is waarschijnlijk niet de persoon die je zoekt.

Dus wat zeggen jaren ervaring nu eigenlijk? Het gaat er vooral om wat deze persoon met deze ervaring doet. Ook kan ervaring zorgen voor een blinde vlek. De continue focus op een bepaalde taak of vakgebied kan de objectiviteit in gevaar brengen. Bijvoorbeeld een accountmanager met jaren ervaring, heeft zijn eigen manier gevonden van (succesvol)verkopen en heeft door de jaren heen al heel wat meegemaakt. Door zijn ervaring weet hij hoe hij bepaalde mensen benaderd, maar dat is tevens ook zijn valkuil. De kans is vrij groot dat hij aannames maakt en zaken keer op keer vanuit dezelfde invalshoek benaderd.

Werf op drijfveren! Het is onze taak als recruiters om het beste uit onze sollicitanten te halen en verder te kijken dan het cv!

Foto door Yan Krukov via Pexels

Lysanne Bakker

Lysanne is een ervaren recruiter en ondersteunt MKB bedrijven met hun werving en selectie, dit vanuit ontzorging en expertise. Doordat zij bij veel verschillende bedrijven over de vloer komt, wilt zij graag deze ervaringen en kennis delen.

Lysanne Bakker has 1 posts and counting. See all posts by Lysanne Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.