DE Future Skills bestaan niet

Future skills zijn hot in de HR-wereld inclusief op LinkedIn. En dat is niet gek. Het is immers belangrijk om te weten welke soft- en hard skills je moet hebben of moet ontwikkelen om in de toekomst werk te vinden of aan het werk te blijven. Inclusief welke opleidingen je moet gaan volgen. Zoals ik merk bij het begeleiden van executives aan de ene kant en verschillende ondernemers aan de andere kant, maakt het echter nogal uit wat de context is en wat wat je eigen profiel is.

Introductie.

Ik heb gedurende mijn hele werkzame leven bij en met veel verschillende organisaties en mensen wereldwijd gewerkt. Van C-level senior managers bij global banks, tot startups en scale-ups en  jongens en meisjes die uit de gevangenis komen en voor zichzelf willen beginnen. En daarbij heb ik twee dingen geleerd: de soft en hard skills die je nodig hebt om te overleven en of succesvol te worden, je Future Skills, hangen 1) heel erg van de context af en 2) je persoonlijke profiel..

In dit blog zal ik uitleggen wat dat in de praktijk betekent.

Future skills zijn context gevoelig.

Benodigde ‘future skills’ zijn context gevoelig. Het maakt nogal wat uit of je in een grote, traditionele corporate werkt of bij de Overheid of daar wilt gaan werken of dat je iedere dag moet vechten om je rekeningen te kunnen betalen. Of dat je na lange tijd bij een corporate te hebben gewerkt zoals ikzelf en veel van mijn C-level klanten, ZZPer wilt worden, een startup wilt oprichten of dat je voor een scale-up wilt werken.

Veel mensen hebben b.v. niet de instelling en de skills om succesvol te kunnen ondernemen. En dat geldt zowel voor oud als voor jong. Daarom mislukken veel mensen die uit een corporate omgeving komen of van de Overheid als ondernemer en hetzelfde geldt voor veel jonge mensen die voor zichzelf beginnen of aan een van de vele gesubsidieerde accelerator-programma’s in Nederland meedoen.

Ik geef er persoonlijk de voorkeur aan om het direct te zeggen. Of het nu een C-level manager is of een jonge enthousiaste oprichter van een startup met een ‘briljant’ idee. Hoewel me dat niet altijd in dank wordt afgenomen.

Je persoonlijke profiel speelt een belangrijke rol.

Hoewel er altijd een discussie zal blijven bestaan over ‘nature’ en ‘nurture’, leert de praktijk dat ‘als het er niet in zit, je het er ook niet uit kunt halen’ zoals mijn broer zaliger Paul het ooit formuleerde. En dat is ook zo.

Ondanks het feit dat veel opleidingsinstituten je de droom voorhouden dat je ‘ondernemer’ kunt worden of ‘een leider’, is daar geen enkel wetenschappelijk bewijs. Sommige dingen zijn gewoon niet te leren. Je bent het of je bent het niet en je kunt het of je kunt het niet.

Sommige skills komen altijd wel van pas.

In de loop der jaren heb ik zowel bij corporates als bij kleinere bedrijven wel een verschuiving richting een aantal future soft skills gezien die in verschillende omgevingen van pas komen:

  • Organisatie sensitiviteit
  • Interpersoonlijke sensitiviteit
  • Probleem oplossend
  • Ondernemend
  • Verschillende leiderschapsstijlen kunnen hanteren
  • Nieuwsgierig
  • Flexibel
  • Authentiek (maar dan echt!)
  • Slagvaardig
  • Mensgericht
  • Hands-on
  • Leergierig

Dus als je jezelf hierin herkent, wordt het allemaal wel wat makkelijker….

Welke Future Skills heb ik nodig?

De belangrijkste vraag is natuurlijk ‘welke Future Skills’ heb ik als persoon nodig? Ik zeg dan altijd het volgende:

1) Dat hangt van je eigen profiel af.

2) Het hangt af van of je geld hebt of niet.

3) Het hangt ervan af waar je wilt (gaan) werken.

4) Het hangt ervan af of je wilt blijven leren.

5) Het hangt ervan af of je kunt luisteren.

Daarbij spelen tot slot, je ervaring en je leeftijd ook een belangrijke rol. Er komen b.v. al jarenlang heel veel mensen uit de financiële sector op de arbeidsmarkt met vaak hetzelfde profiel, dezelfde ervaring en dezelfde leeftijd (45+). De overgang, de persoonlijke transformatie of ‘resocialisatie’, zoals ik het noem is enorm groot en daar helpen traditionele outplacement trajecten ook niet echt bij.

Wat dan zeker helpt is om zoals ikzelf vanaf 2001 heb gedaan, in deeltijd als je ‘plan b’ b.v. te gaan ondernemen. Dan start je je ‘resocialisatie’ al vanuit een veilige positie en kun je later beter inschatten wat je slaagkans is. Of dat je gewoon alles op alles moet zetten om een nieuwe functie in dezelfde tak van sport of in een vergelijkbare tak van sport te verwerven.

Tony de Bree

Tony de Bree heeft een ruime ervaring transformatie en verandermanagement in verschillende rollen bij corporates, startups, scale-ups en het MKB binnen en buiten de bancaire sector (1985-2011). In zijn nieuwste boek, ‘De scale-up blueprint’, een boek over integraal startup- en scale-up verandermanagement, nemen de verschillende HR-functies om succesvol te groeien en te schalen een belangrijke rol in.

Tony de Bree has 5 posts and counting. See all posts by Tony de Bree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.