Top 3 gevolgen van verkeerde wervingsbeslissingen

Tijdens het rekruteringsproces ontwikkelen bedrijven vaak bepaalde verwachtingen over een nieuwe medewerker. Maar, niet alle nieuwe werknemers voldoen echter aan deze verwachtingen: de meerderheid van de Nederlandse HR-managers (78%) geeft aan eerder medewerkers te hebben aangenomen die achteraf ongeschikt bleken. En dit blijft niet zonder gevolgen: HR-managers stellen vast dat gemiddeld 10% van het personeelsverloop het gevolg is van een verkeerde werving.

Heel het bedrijf ondervindt gevolgen van aanstelling ongeschikte medewerker

Het werven van een ongeschikte medewerker heeft invloed op het hele bedrijf – collega’s, de afdeling, het management, klanten en de organisatie als een geheel ondervinden hier hinder van. 48% van de HR-managers geeft aan dat productiviteitsverlies het voornaamste gevolg is van een verkeerde wervingsbeslissing. Drie op de tien HR-managers zijn van mening dat het vooral (extra) kosten tot gevolg heeft. Denk hierbij aan kosten die verbonden zijn aan het opstarten van een nieuw wervingsproces, het salaris van de medewerker dat niet in verhouding was met de prestaties, opleidingskosten en tijd die collega’s en leidinggevenden besteed hebben aan het inwerken. Daarnaast zegt 15% dat ongeschikte medewerkers vooral zorgen voor onrust binnen het team.

Top 3 gevolgen van verkeerde beslissing

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland vult aan: “Op een arbeidsmarkt waar de vraag naar specialisten en professionals met een specifieke expertise groter is dan het aanbod, is het verstandig om het wervingsproces zo goed mogelijk in te richten. Om verkeerde wervingsbeslissingen te voorkomen en de daaruit voortvloeiende kosten te minimaliseren, dienen werkgevers hun wervingsprocessen regelmatig te analyseren en tijdig aan te passen aan veranderingen op de arbeidsmarkt.”

De waarschuwingssignalen van een verkeerde wervingsbeslissing

Bedrijven hebben er baat bij om snel te reageren als een ongeschikte medewerker is aangenomen. Aan de hand van een aantal ‘waarschuwingssignalen’ kan er op korte termijn worden opgemaakt of een nieuwe medewerker toch ongeschikt blijkt te zijn. Hoe sneller bedrijven de waarschuwingssignalen herkennen, hoe sneller ze met passende maatregelen kunnen komen.

Bron: onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, waarbij 200 Nederlandse HR-managers werden ondervraagd en is uitgevoerd tussen december 2014 en januari 2015.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.