Rol van Recruitment en HR bij inrichting projectteams

Nog te vaak worden projectteams niet optimaal ingericht en daardoor schort het aan de vereiste aandacht voor het project. Zo worden de medewerkers veelvuldig, naast hun dagelijkse werkzaamheden, ingezet op projecten, is er te weinig inzicht in de status en ontbreekt het vaak aan mogelijkheden tot (bij)sturing.

Uit een recent onderzoek van KPN en Exact (MKB Barometer, 2014) blijkt bovendien dat maar liefst 800 miljoen euro omzet wordt misgelopen door het MKB als gevolg van projecten die te laat of buiten het budget worden opgeleverd. Genoeg aanleiding eens kritisch te kijken naar de professionele inrichting van projectteams. En de bijdrage die Recruitment en HR hieraan kunnen leveren.

Buiten de dagelijkse business

De laatste jaren is er in personeel opzicht veel gereorganiseerd, met als gevolg dat medewerkers, naast hun dagelijkse werkzaamheden, veelvuldig ingezet worden op projecten. Dat dat ten koste gaat van een van de twee is onvermijdelijk. En uiteindelijk zal de aandacht weer uitgaan naar de lopende bedrijfsactiviteiten. Terwijl een project juist alle toewijding en inzet vereist om toekomstige baten te borgen. De veranderingen die voortkomen uit projecten dienen immers geïmplementeerd te worden in de organisatie. Zodat ze blijvend zijn en daadwerkelijk iets gaan opleveren. Onderstaande definitie bevat de essentie van een project en pleit daarmee voor een projectorganisatie buiten de dagelijkse business.

Een project is een eenmalige tijdelijke organisatie die binnen een vastgestelde tijdslijn met een vooraf bepaald budget een vooraf gedefinieerd resultaat behaalt en bijdraagt aan een doelstelling.

Besparing door inhuur

Decennialang tonen diverse onderzoeken al aan dat een aantal terugkerende factoren bijdragen aan projectsucces, namelijk:

  • goed opdrachtgeverschap en project governance
  • een goed omschreven business case
  • draagvlak bij de stakeholders
  • vooraf een juiste inschatting van de risico’s
  • een realistische en adequate planning
  • vermijden van overspanning in de organisatie
  • voortdurende review tijdens het project

Het realiseren van deze factoren vraagt om kennis en ervaring met projectmanagement. Recruitment en HR zouden daarom de juiste professionals in projectondersteuning moeten aantrekken om daarmee een optimaal presterend projectteam te bewerkstelligen. Hun dienstverlening maakt het voor de interne klant (lees: project- en/of programmamanager) mogelijk zich veel tijd en daarmee projectbudget te besparen. De inhuur van een PMO’er (Project Management Officer) bijvoorbeeld zorgt voor bijsturing, signalering en een degelijke inrichting van de projectomgeving. En een Project Assistent levert een aanzienlijke bijdrage aan het succesvol verlopen van een project door voor efficiency, standaardisatie en informatievoorziening te zorgen. Dat de projectmanager en organisatie daarmee meer inzicht krijgen en de sturing op het project aanzienlijk verbetert, behoeft geen verdere uitleg. En dat de kans van slagen daarmee groter wordt ook niet.

Miranda van Mondfrans

Directeur van PS Project Support en Pro Assistance (managementondersteuning). Specialist in werving & selectie en strategische bedrijfsvoering. Verwachtingen overtreffen, dat is mijn drijfveer.

Miranda van Mondfrans has 1 posts and counting. See all posts by Miranda van Mondfrans

Eén gedachte over “Rol van Recruitment en HR bij inrichting projectteams

  • 28/08/2014 om 10:58
    Permalink

    Prima verhaal van Van Mondfrans. Te vaak maak ik in mijn praktijk mee dat lijn- en projectmanagement door elkaar heen loopt, hetgeen bijna altijd ten koste gaat van het project en daarmee het bereiken van de doelstelling. Het tast ook de sfeer binnen het bedrijf of organisatie aan. Vaak wordt toegegeven aan die vermenging, omdat het lijnmanagement betrokken wil zijn of zich anders buitengesloten voelt. Maar dat is absoluut een drogreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.