Recruiters gebruiken een potpourri van functietitels

De potpourri op de afbeelding is een mengsel van bloemblaadjes en kruiden bedoeld om een aangename geur te verspreiden. Al is dat natuurlijk een kwestie van smaak (geur eigenlijk). De potpourri aan functienamen die je om de meeste jobboards tegenkomt is verre van aangenaam.

Als je er eens goed naar kijkt kom je gedrochten van functienamen tegen en het is vaak volkomen onduidelijk wat de beste functionaris doet. Het doet mij gissen naar de oorsprong van dit soort namen. Vaak ligt dit ergens intern. Soms is er functiehuispecialist aan te pas gekomen. Vaak zijn ze bedoeld om het verschil tussen wat Jantje doet en wat Pietje doet duidelijk te maken. Heel vaak zijn ze ook bedoeld om de betreffende uitvoerder van die functie enig status of aanzien mee te geven en dan is het strooien met Engelse woorden heel gebruikelijk.

Functienamen kunnen gelukkig ook soms heel duidelijk zijn. Bakker, timmerman of vrachtwagenchauffeur zijn heerlijk duidelijk bijvoorbeeld, al heb je daar natuurlijk ook vele soorten van. Bij de echte vakmanberoepen zit een taalkundige historie die voor iedereen duidelijk is.

In management, ICT en engineering kom je functiebenamingen of combinaties hiervan tegen die vermoedelijk zelfs voor de functionaris zelf niet uit te leggen zijn. En dus ook vaak maar niet gebruikt worden in het dagelijks verkeer.

Waarom is dat belangrijk? De functionaris zelf weet ongetwijfeld best wat zijn taken en verantwoordelijkheden zijn, ook al is dat niet uit de functienaam af te leiden. En intern komen we er ook wel uit. Zodra u echter naar buiten treedt met een functienaam wordt het wel belangrijk. Bij klanten bijvoorbeeld. En voor recruitment en HR al helemaal.

Heel regelmatig gebruiken we bij de recruitmentactiviteiten gewoon deze, intern bedachte of ontstane, functienaam die geen mens begrijpt. Daarom komen we die potpourri op de jobboards tegen. Het is alleen aan het doorzettingsvermogen van sommige sollicitanten te danken dat ze de moeite nemen verder te lezen om te kijken wat die functie eigenlijk inhoudt en wellicht te solliciteren.

Daar zit dan ook het probleem. Uw vacature of functienaam moet geen doolhof worden waar geen sollicitant doorheen komt. Uw functienaam moet helder en begrijpelijk zijn voor de juiste sollicitant. En bovendien een redelijk vaak voorkomende functienaam die bij het invoeren ervan in een zoekveld ook resultaten oplevert. Want zo zoeken mensen namelijk naar een vacature.

Gebruikt u dus gerust een andere functienaam dan die u intern gebruikt of die in de functieomschrijving staat. Waar het om gaat is dat u de juiste sollicitant interesseert en dat deze uw vacature ook tegenkomt. Tenzij u geen sollicitanten wilt, maar in het bijzonder in de ICT en engineering lijkt me dat niet aan de orde.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Eén gedachte over “Recruiters gebruiken een potpourri van functietitels

  • 30/05/2014 om 19:35
    Permalink

    Hallelujah !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.