Genetica voor Recruiters en HR

Bij het werven en selecteren van personeel kijken we gemiddeld gesproken naar opleiding, competenties er ervaring. Meestal gebaseerd op interne wensen en voorkeuren. Vaak probeert u een kopie van een al bestaande of helaas vetrokken medewerker te vinden: u kloont. Is dat wel zo verstandig, en wat doet dit met uw personeelsbestand?

De dagelijkse praktijk

Bij het formuleren van de eisen en wensen bij een nieuw te ontstane vacature zijn we kritisch. We nemen geen gok en gaan dus op zoek naar iemand met een geschikte opleiding en een aantal jaren ervaring. Vooral de juiste ervaring. En als je regelmatig vacatureteksten bekijkt zie je dat de juiste ervaring meestal betekent ervaring in een soortgelijke functie en, soms heel stellig, ervaring in dezelfde branche. En net als de meeste organisaties werkt u met een set aan competenties die bepalend zijn voor uw soort bedrijf of bedrijfscultuur. Alle medewerkers worden daarop beoordeeld en dus ook nieuwe medewerkers moeten de juiste competenties is huis hebben.

Wat wilt u met uw personeelsbestand?

Het werven en selecteren op deze manier heeft als gevolg dat veel van hetzelfde soort en type medewerkers heeft. Nieuwe medewerkers moeten passen in de bedrijfscultuur en zich snel kunnen aanpassen. Uw personeelsbestand ziet er dus over twee jaar nog hetzelfde uit als nu. Ook als u dit niet wilt zult u merken dat medewerkers die minder goed passen ook snel weer verdwenen zijn: de sociale groepsdynamiek regelt dit vanzelf.

Terug naar Middelbare school

Even terug naar de schoolbanken. Wellicht heeft u, net als ik, bij Biologie nog lopen spelen met erwtenplantjes en fruitvliegjes. U heeft dan ooit de wetten van Mendel geleerd en wat er gebeurt met dominante en recessieve eigenschappen. U weet dus ook wat er gebeurt bij een te nauwe bloedverwantschap en hoe het zit met erfelijke ziektes en eigenschappen. (even de kennis opfrissen?)

Genetische manipulatie van uw personeelsbestand

In de land- en tuinbouw is het volstrekt normaal om soorten en rassen te verbeteren. De melkopbrengst van koeien of de ziektebestendigheid van aardappels is niet via natuurlijke weg tot stand gekomen maar door zorgvuldig selecteren en kruisen op de gewenste eigenschappen. Heeft u een beeld welke eigenschappen en competenties in de nabije toekomst nodig zijn in uw organisatie? Misschien wel. De meest gehanteerde handelswijze is dan om met trainingen, cursussen en coaching de eigenschappen van uw huidige personeelsbestand te sturen en veranderen. Een training Klantgerichtheid, een cursusje Lean en coaching op communicatieve vaardigheden. U zult het ongetwijfeld herkennen. De resultaten daarvan? Beperkt. U kunt een koe ook niet leren meer melk te geven. Het veranderen van de eigenschappen en competenties van uw personeelsbestand is dus bij uitstek een rol voor HR en recruitment: nieuw bloed in de organisatie brengen.

Succesvolle kruisbestuiving

In de dagelijkse praktijk zien we dat nauwelijks bewust gebeuren. Zoals ik schetste zijn we meestal op zoek naar ervaring in een soortgelijke functie in dezelfde branche. U kunt naar mijn mening uw organisatie een stuk sneller aanpassen door eens iemand uit een andere branche of functie aan te nemen. Denkt u dat de zorg voor uw bedrijf de komende jaren een belangrijke afzetmarkt wordt? Neem eens een paar ex-verpleegkundigen aan in een commerciële functie. En een voormalig onderhoudsmonteur van de Luchtmacht doet wonderen als uw technische dienst strakker wilt organiseren. Medewerkers met horeca-ervaring helpen om zeker uw klantgerichtheid te vergroten.

Wat meer bewust experimenteren met de Genetica van uw organisatie en goed begeleiden hiervan in plaats van steeds maar weer op zoek gaan naar soortgelijke mensen kan heel verfrissend en succesvol zijn.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.