Recruiters zijn net mensen (77): Recruitment is snackmanagement

Als aan alle medewerkers in een organisatie dezelfde eisen worden gesteld als aan nieuwe medewerkers, dan zou het akelig rustig zijn. Sollicitanten doen er voor hun eigen zelfvertrouwen goed aan te  beseffen dat de huidige belabberde arbeidsmarkt meer impact heeft op het recruitmentbeleid van een bedrijf, dan dat de organisatie zelf zo veel eisend is.

Als je trek hebt en je loopt een cafetaria binnen, is het lastig een keuze te maken. Je hebt zin in van alles. Iedere snack heeft iets van wat je wilt, maar geen heeft alles wat jouw behoefte bevredigd.

Voor recruiters ligt daar de uitdaging. Zij beseffen maar al toe goed dat er veel kandidaten zijn en dat de keuze reuze is. Als wensen eisen worden, is het nog steeds ondoenlijk om de juiste kandidaat te vinden. Afwegen dus. Welke taken zijn cruciaal en welke competenties en vaardigheden vormen knock-out-criteria? Hiervoor is kennis nodig van de interne organisatie en daar waar de focus ligt qua toekomst. Waar liggen belangen van leidinggevende, maar ook van de directe collega’s? Uit gesprekken met deze mensen is een goed profiel op te maken wat laat zien waar men naar op zoek is. Appeltje eitje zou je zeggen.

De praktijk laat wat anders zien. Bedrijfspolitiek en macht bepalen wie invloed heeft op het profiel. Niet de belangen van direct betrokkenen. Tijd speelt een grote rol. In de meeste gevallen is men namelijk te laat! Als de medewerker onverwacht, maar niet plotseling, heeft opgezegd gaan alarmbellen af en moet recruitment schakelen.

Omdat recruiters ook targets hebben ontstaat er ad hoc beleid en korte termijn actie. De vacature wordt uitgezet, zonder duidelijke visie en kandidaten solliciteren op wat ze lezen en niet wat er nodig is. Uiteindelijk wordt iemand aangenomen die toch niet helemaal voldoet. Hooguit voor de korte termijn. Gelukkig is de balans in het bedrijf dan weer hersteld en voldoen alle medewerkers aan dezelfde kwalificaties. Dat weet ieder mens. En recruiters? Dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

10 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (77): Recruitment is snackmanagement

  • 25/03/2014 om 09:42
    Permalink

    Ik denk dat het op dit moment veel erger gesteld is met de kwaliteit van recruiters dan zichtbaar is. Zeker als het gaat om hogere functies zijn de huidige generatie recruiters niet meer in staat om een profiel goed te beoordelen. Te jong, te onervaren in het bedrijfsleven, denken dat een kandidaat veel ervaring heeft als die een paar jaar in functie is. Ik weet uit eigen ervaring dat mijn profiel, mer 27 jaar ervaring, door 90% van de recruiters niet beoordeeld kan worden. En dat maakt te vinden van goede kandidaten via recruiters, of ze in dienst zijn of worden ingehuurd, tot een gok. Daarom denk ik dat recruiters net gokkasten zijn, soms komt er wel wat uit maar over het algemeen verlies je.

  • 25/03/2014 om 09:49
    Permalink

    @Hans beetje off topic, maar de reactie is helder. Leuke voor een volgende blog, mag ik die oppakken?

  • 26/03/2014 om 09:14
    Permalink

    “Ik ben geen Snackbar Jonguh”

  • 26/03/2014 om 09:14
    Permalink

    Ik ben geen snackbar jonguh

  • 26/03/2014 om 09:34
    Permalink

    Ik ben het met Hans eens. In mijn ervaring vormen recruiters slechts een doorgeefluik van een door de werkgever gestelde eisen- en wensen set. Na enig doorvragen over de reden van een afwijzing blijkt vaak dat er geen gefundeerde redenering bestond, en dat ze verregaand triviaal van aard was. Ergo; de recruiter functioneerde slechts als een filter om de stroom vacatures richting de werkgever te beperken, waarbij dit filter niet in staat was daadwerkelijk op competenties te selecteren. Zoals Hans ook aangeeft wordt het daarmee eerder een kans- dan een rationeel proces (als er op ervaring geselecteerd dient te worden, althans). Wat is hier dan de meerwaarde van de recruiter?

  • 27/03/2014 om 09:00
    Permalink

    Ik vind het jammer dat, zoals ik uit bovenstaande reacties begrijp, sommige recruiters zo te boek staan. De laatste paar jaren is het vak ‘recruiter’ steeds meer in opkomst, helaas zijn er mensen die in de veronderstelling zijn een goede recruiter te zijn, maarja, welke waardes hangen er aan een goede recruiter en wat zou de meerwaarde moeten zijn van een goede recruiter? Kortom; waarin onderscheidt een goede recruiter zich?

  • 27/03/2014 om 16:09
    Permalink

    @Mascha dat is een mooie voor een onderzoek. Die wil ik wel oppakken. Heb je suggesties?

  • 28/03/2014 om 08:56
    Permalink

    @ Wim, bedankt voor je reactie. Ik heb er wel mijn ideeën over, echter; in hoeverre kan ik objectief zijn met ca. 14 jaar recruitment ervaring. Mijns inzien zou het interessant kunnen zijn om het recruitment proces uit te schrijven, de verwachtingen te bepalen van iedere betrokken partij om op basis daarvan de waardes van een goede recruiter te kunnen bepalen. Wellicht zie jij het anders? Aanvullingen en andere perspectieven zijn welkom!

  • 28/03/2014 om 09:05
    Permalink

    @Mascha dat wordt wel erg complex. Ik ben meer van de simpele onderzoeken waarbij iedereen een of meerdere antwoorden kan aanklikken. Misschien is het een idee om meerdere recruiters om hun mening te vragen en zo een opzet te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.