Recruiters zijn net mensen (71): Recruiten. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel

2011mrt05-KA-1248-Belastingdienst-Leuker-kunnen-we-t-niet-maken.-Wel-makkelijkerEr zijn weinig mensen die graag belasting betalen. Zo zijn er ook niet veel sollicitanten die graag met recruiters werken.

Helaas betaalt iedereen belastingen. Althans zou dat moeten doen. De ene wat meer dan de andere, maar iedereen draagt zijn steentje bij. De belastingdienst weet dat belasting betalen geen pretje is. De slogan leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel, is treffend gekozen.

Iedereen die een baan zoekt, solliciteert. Van directeur tot assistent. Van starter tot professional. Gevraagd worden voor een baan, of via een kruiwagen ergens binnen komen, is tegenwoordig weinige gegeven. Solliciteren gaat in de meeste gevallen via een recruiter. Corporate of bureau.

Recruiters zijn early adopters. Pioniers zelfs als het om werving en selectie van kandidaten gaat. Solliciteren via LinkedIn, video, Skype, Twitter, Facebook. Noem het en het kan. Recruiters maken het de sollicitant, maar ook zichzelf graag makkelijk. Is dit in ieders voordeel? Niet altijd.

De gemiddelde sollicitant wil goed in beeld komen. Het cv wordt daarom naar de recruiter gemaild in plaats van dat men zich inschrijft via de website. De innovatieve recruiter krijgt nu meer werk omdat het cv handmatig ingevoerd moet worden, terwijl daar software voor is. Naast extra werk, kan dat irritatie opleveren en dat is het laatste wat je wilt.

Natuurlijk mag je van de belastingbetaler verwachten dat deze niet blij is met een aanslag. Je weet echter zeker dat je deze moet betalen. De belastingdienst maakt het juist daarom zo eenvoudig mogelijk. Als sollicitant kun je deze denkwijze overnemen. Vergroot jouw kans en maak het de recruiter zo eenvoudig mogelijk.

Gemak dient de mens. En recruiters, dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

2 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (71): Recruiten. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel

  • 28/11/2013 om 16:33
    Permalink

    Als je early adopter bent, betekent dat – per definitie – dat de meeste van je beoogde kandidaten dat niet zijn. Veel early adapters gaan er echter klakkeloos vanuit, dat iedereen al helemaal klaar is voor een veranderend (recruitment-)proces. En dan krijg je dus van die onooglijke sollicitatieformulieren met alleen een paar invoerveldjes en een upload-knop, die kandidaten verder volledig in het ongewisse laten over dat voor recruiter zo geweldige proces. Resultaat: de meeste sollicitanten kiezen – terecht – de voor hen veilige weg: per e-mail solliciteren.

    Bied je een sollicitatieformulier aan, dan zul je dus op voorhand (!) duidelijk moeten maken aan de sollicitant wat er met zijn of haar sollicitatie gebeurt, nadat het formulier handmatig is ingevoerd en/of het cv of linkedin-profiel is opgeladen. Doe dat kort op de sollicitatiepagina zelf en biedt een hyperlink aan, die in stap voor stap uitleg geeft over het sollicitatieproces. Tekeningetjes doen wonderen! Bevestig ook automatisch de ontvangst van de sollicitatie per e-mail met een bedankje, en leg (nogmaals) de vervolgstappen uit.

    Heb je eenmaal een goed werkend (online) sollicitatieproces? Maak dan heel duidelijk, dat sollicitaties per e-mail niet in behandeling zullen worden genomen.

    Ook in “onze” LinkedIn-groep Sollicitatietips wordt nogal eens geklaagd over de manier, waarop recruiters (corporate of bureau) met sollicitanten omgaan. Vaak wordt zelfs geen reactie gegeven op een sollicitatie. Stel je eens voor: hoe zou je dat zelf vinden, als je ergens veel energie in had gestoken?

    Een professioneel en transparant sollicitatieproces kan het beeld over recruiters (zie ook opmerking van schrijver van artikel) positief doen bijstellen. En dat lijkt mij in ieders belang: sollicitanten, werkgevers maar bovenal ook van recruiters zelf.

  • 30/11/2013 om 17:30
    Permalink

    @Ronny top dank. Goed verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.