Betere selectie van personeel door een dagje aan elkaar te ‘snuffelen’

Hoe je het ook wendt of keert; sollicitatiegesprekken zijn zinvol maar voor een groot deel natuurlijk ook opgevoerde toneelstukken.

Zowel de werkgever als de kandidaat laten zich van hun beste kant zien. Hier en daar wordt een beetje overdreven en schoonheidsfoutjes worden ijverig weggepoetst. Pas nadat de werknemer is gestart kan je zien wat voor ‘vlees je in de kuip hebt’. Net zoals de werknemer dan pas ziet hoe het er werkelijk aan toe gaat bij de werkgever. En dat kan van beide kanten natuurlijk zowel mee- als tegenvallen!

Verbaast het je ook niet hoe vaak kandidaten en werkgevers al ‘JA’ tegen elkaar zeggen na één of twee gesprekken met elkaar te hebben gevoerd, dus zonder elkaar eigenlijk goed te kennen?

Oké, daar is de proeftijd voor zou je misschien zeggen. Maar die periode zie ik meer als een noodrem waaraan je trekt als de trein al aan het rijden is.

In overleg met mijn opdrachtgevers maak ik daarom graag gebruik van het fenomeen: ‘snuffeldag’. Vaak wordt dit ingepland na een succesvolle eerste sollicitatieronde. De kandidaat wordt uitgenodigd om een dagje te komen proefdraaien. Voor de duidelijkheid: hiermee bedoel ik niet de grootschalige selectiedagen bij organisaties maar het serieus proefdraaien van een kandidaat als afronding van het selectieproces.

Gedurende de snuffeldag gaat de kandidaat gewoon meedraaien op de werkvloer. Wel onder begeleiding en met een duidelijke agenda. Vaak staan uitgebreide kennismakingen met collega’s op het programma en soms meetings. Ook zitten er regelmatig kleine testjes in het programma verwerkt waarbij de kandidaat kan laten zien wat hij kan.

Voordelen van snuffeldagen

  • De werkgever ziet hoe de kandidaat zich werkelijk gedraagt in de werkomgeving;
  • de kandidaat krijgt een goede indruk van de organisatie en het werk;
  • van beide kanten wordt gekeken in welke mate er sprake is van een eerste klik met de collega’s;
  • het kan een leuke neventaak zijn voor werknemers die wat extra’s willen doen om mensen gedurende de dag te begeleiden;
  • je creëert een enorm commitment naar elkaar toe wat handig is, mocht het nodig zijn dat een van de twee partijen nog over een streep moet worden getrokken.

Veel duidelijke voordelen dus. Daarom is het eigenlijk raar dat er maar zo weinig gebruik wordt gemaakt van dit krachtige instrument.

Al zijn er natuurlijk ook redenen te noemen om het niet te doen, zoals:

  • Het kost veel tijd (en dus geld) om kandidaten te begeleiden gedurende de snuffeldag;
  • je geeft veel mensen een intensief kijkje in de keuken;
  • het kan de werkvloer flink belasten als daar regelmatig mensen rondlopen die komen proefdraaien;
  • het kan sommige kandidaten ook juist afschrikken.

Afhankelijk van de situatie vind ik de voordelen toch groter dan de nadelen. Randvoorwaarde moet wel zijn dat je als werkgever volledig commitment hebt van de werkvloer, aangezien je die een belangrijke rol gaat geven in het selectieproces. De werkvloer moet er ook klaar voor zijn om als visitekaartje naar buiten toe te fungeren. Daarbij is een goed draaiboek een vereiste en moet je de aantallen ‘snuffelaars’ natuurlijk wel een beetje binnen de perken houden.

Raymond te Veldhuis

Blogger, Tech-Nerd en IT Recruiter in één. Ervaring in de arbeidsbemiddeling sinds 1998 en sinds 2000 actief als IT Recruiter. Vooral aan de ‘Bureauzijde’ maar ook enkele jaren aan de ‘Corporate kant’.

Raymond te Veldhuis has 6 posts and counting. See all posts by Raymond te Veldhuis

4 gedachten over “Betere selectie van personeel door een dagje aan elkaar te ‘snuffelen’

  • 11/10/2013 om 11:36
    Permalink

    Snuffeldagen? Aan elkaar wennen? Binnen 15 jaar bestaat de arbeidsmarkt in zijn huidige vorm niet meer. Dan wordt meer 80% van de benodigde arbeidskrachten per uur, dag, week of maand ingehuurd. En dan is het gewoon een kwestie van de klus vakkundig uitvoeren en op naar de volgende klus – bij dezelfde organisatie of ergens anders. Juist daar zullen de (paar) vaste medewerkers van een organisatie aan moeten wennen.

  • 17/10/2013 om 13:55
    Permalink

    @ Ronny van Dooren
    Zoals u het terecht op merkt zou het wel die kant op kunnen gaan ware het niet dat er steeds meer organisaties zijn die beginnen te beseffen dat het behoud van kennis kapitaal toch nog wel eens goedkoper kan zijn dan deze kortzichtige beweging van uurtje factuurtje. Men heeft namelijk geen enkele garantie op kwaliteit of behoud van kennis en ervaring meer want die gaat aan het einde van elke opdracht weer de deur uit.

    Het zou dus nog wel eens iets anders kunnen lopen dan uw ‘vrees’.

  • 28/10/2013 om 18:06
    Permalink

    Snuffeldag is onbetaald, neem ik aan? Kan wel eens heel vervelend uitpakken indien men een uwv uitkering “geniet”. Snuffeldag = werkdag.

  • Pingback:Afgeronde opleiding en cijfers als selectiecriteria passé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.