Recruiters zijn net mensen (55): Gezonde achterdocht

Recruiters zijn net mensen (55): Gezonde achterdocht

Een 100% waarheidsgetrouw Cv is een unicum. Er is altijd wel iets. Studie afgerond in plaats van diploma behaald. Data zo plaatsen dat het lijkt alsof je 2 jaar bij een werkgever hebt gezeten, terwijl  dit drie maanden is. Taken net iets aandikken. De groep waaraan leiding wordt gegeven iets groter maken. Tactische woordkeuze om het er allemaal net iets beter uit te laten zien. Iedereen doet aan Cv-pimpen.

Makelaars verdienen er hun geld mee. Sollicitanten willen er een baan door krijgen. Zaken net iets beter voorstellen dan ze werkelijk zijn. De grap is dat de lezer deze trucs vrijwel allemaal doorziet, toch blijven ze er in volharden. Macht der gewoonte.

Recruiters weten dit natuurlijk ook. Daarom worden functieprofielen ook gepimpt. Bedrijven worden succesvoller gepresenteerd dan ze zijn. Prachtige brochures, strakke websites en mooie verhalen via Facebook en Twitter. De kernwaarden knallen je tegemoet bij de receptie als je op gesprek mag. In de praktijk blijkt overleven de belangrijkste.

Sollicitanten stellen, net als bedrijven, zaken mooier voor dan deze zijn. De recruiter speelt hierin een bijzondere rol. Aan de ene kant promoot deze het bedrijf om de kandidaat binnen te halen. Vervolgens hemelt men de kandidaat op, zodat deze de ideale match wordt. Een driehoeksverhouding waar een puntje aan gezogen kan worden.

Geen wonder dat er tussen deze drie altijd een gezonde achterdocht is. Nadeel is dat er onvoldoende openheid van zaken wordt gegeven waardoor de beste kandidaat de baan niet krijgt. Vertrouwen in deze is cruciaal. Wanneer alle drie belanghebbende elkaar vertrouwen is succes een uitkomt in plaats van de som. Zoals voor ieder mens geldt, oefening baart kunst.  En recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

10 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (55): Gezonde achterdocht

  • 11/06/2013 om 13:04
    Permalink

    Interessante aanname waar je dit stuk mee begint: “Iedereen doet aan CV pimpen”. Echt? Denken recruiters echt allemaal dat iedereen liegt dat hij barst? Gelooft er niemand meer in eerlijkheid? Moedigen ze met zo een grondhouding juist het pimpen niet aan, en is van daar de stap naar blatante fraude niet een stuk kleiner gemaakt, juist door de mensen die het moeten filteren?

    Als recruiters altijd al van het slechte uitgaan, zullen de eerlijke CV’s het altijd afleggen tegen de opgeblazen ego’s en leveren de recruiters dus consequent de verkeerde mensen af bij hun opdrachtgevers; niet de gedegen kwaliteit-leveranciers, maar de haantjes.

    Food for thought.

  • 11/06/2013 om 14:05
    Permalink

    Als je de kreet ”iedereen doet aan cv pimpen” vertaalt met ”iedereen liegt dat hij barst” heb je de strekking van het verhaal van Wim niet begrepen. Niet iedereen liegt dat hij barst, maar je probeert wel zo voordelig mogelijk over te komen. En als je echt eerlijk bent, dan durf je toe te geven dat dat zo is.

  • 11/06/2013 om 14:14
    Permalink

    Macht der gewoonte?

    Lijkt me eerder een spelregel binnen dit ritueel.

  • 11/06/2013 om 20:47
    Permalink

    @Dema De uitleg die je geeft over het cv pimpen roept bijna de vraag op waarom je hier zo fel op reageert. Het lijkt me, zeker gezien de verdere strekking van de blog, duidelijk wat er met pimpen bedoeld wordt en dat dit wederzijds is (voor wat betreft recruiters en bedrijven).

    @Marten dank, mooie toevoeging.

    @Jeroen Kan, mooie zin overigens.

  • 12/06/2013 om 08:24
    Permalink

    Hoi Wim, iedereen krijgt waar hij/zij om vraagt. Mijn ervaring is dat de kandidaten die teveel gepimpt hebben in het gesprek niet voldoen. Zo ook bij potentiele opdrachtgevers, deze vallen ook door de mand wanneer het profiel niet klopt.
    Gevolg juist wel de geschikte kandidaat voor de positie.
    Voor beide partijen geldt gewoon goed lezen en analyseren.

  • 12/06/2013 om 10:21
    Permalink

    Onze ervaring is; eerlijkheid duurt het langst. Zowel een sollicitant als een recruiter zou geen lang leven beschoren zijn, als men alleen een (te) rooskleurig beeld zou presenteren.

    Een beetje fatsoenlijke recruiter zou tevens vragen moeten durven stellen met betrekking tot het waarheidsgehalte. Inhoudelijke kennis van de materie is daarin belangrijk; weet wat je vraagt en waarom. Een recruiter die niks weet over operating systems of netwerken, kan moeilijk inhoudelijke vragen stellen over de daadwerkelijk aanwezige kennis en ervaring aan een IT-er, een recruiter die niks weet van de Wft net zomin aan een financieel adviseur, etc.

  • 12/06/2013 om 16:05
    Permalink

    Mijn ervaring is eerder dat het niet de macht der gewoonte maar dat het gewoon gepromoot en verwacht wordt je CV te pimpen omdat je anders niet voldoende opvalt. Dus ik zoek nog steeds een reruiter die dat niet verwacht ;-(

  • 12/06/2013 om 21:59
    Permalink

    @Hein ok, begrijpelijk, al is mijn mening dat minder meer is.

  • 03/07/2013 om 09:43
    Permalink

    dema heeft gelijk. Pimpen is liegen.
    En het werkt mensen. Eerlijkheid duurt helemaal niet het langst, op dit gebied niet en in de maatschappij niet. Anders zouden banken nu eerlijk zijn, als eerlijk het langst zou duren.
    Wbt cv: je moet liegen kennelijk. dan heb je voorrang op eerlijke kandidaten.
    Zie de uitzending van Rambam enkele maanden terug… die jullie als serieuze recruiters natuurlijk zagen, ik hoef dat niet uit te leggen, verplichte vakliteratuur

  • 03/07/2013 om 09:51
    Permalink

    @Renzo over welke uitzending heb je het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.