Top 10 pullfactoren van de Nederlandse beroepsbevolking sinds 2007

54 procent van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking vindt salaris de belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen. Inhoudelijk interessant en uitdagend werk zijn steeds minder doorslaggevend. Over de hele linie stelt de Nederlander 11 procent minder eisen ten aanzien van werk en werkgever. Daarnaast kiest generatie Y steeds vaker voor zekerheid en laat haar idealen langzaamaan varen.

Dit blijkt uit analyses van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO).

Werknemer stelt minder eisen door verslechterde baanperspectief

Net als in voorgaande jaren is salaris het belangrijkste aspect in de keuze voor een werkgever. Naast salaris behoren ook een goede werksfeer, een vast contract, een acceptabele reistijd en inhoudelijk interessant werk tot de vijf belangrijkste redenen om te kiezen voor een (nieuwe) werkgever. Hoewel de top vijf al drie jaar op rij onveranderd is, hebben alle aspecten ten opzichte van 2011 aan belang ingeleverd. In 2012 is het aantal pullfactoren, de redenen om voor een werkgever te kiezen, met 11 procent gedaald.

Een andere opvallende uitkomst is het feit dat na 2007 de werkbeleving aan terrein heeft verloren en plaats heeft gemaakt voor zekerheid in de vorm van een vast contract. In 2007 vond 54 procent van de Nederlanders inhoud van het werk een belangrijke pullfactor, in 2012 is dat gehalveerd naar 27 procent. Ook de uitdaging van het werk is minder belangrijk geworden: voor de kredietcrisis vond 43 procent uitdagend werk van belang, momenteel geldt dat voor nog maar 26 procent.

Top 10 pullfactoren van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking sinds 2007

Generatie Y gaat generaties terug

De crisis heeft ook invloed op de wensen van generatie Y in de keuze voor een baan. Typische kenmerken van deze generatie zoals onafhankelijk, ondernemend, verantwoordelijkheid, vrijheid en flexibiliteit worden minder relevant. In plaats daarvan is generatie Y steeds vaker op zoek naar een baan met een vast contract. In 2011 vond 29 procent een vast contract relevant, in 2012 is dat gegroeid naar 35 procent.

Door de crisis verdwijnt de romantiek rondom deze voorheen zo vernieuwende generatie’ aldus Martin Hendriks, arbeidsmarktonderzoeker bij Intelligence Group. ‘Evenals bij de rest van de Nederlandse beroepsbevolking raakt generatie Y bewust van haar arbeidsmarktperspectief waardoor de werkbeleving steeds minder belangrijk wordt en idealen zoals onafhankelijkheid en vrijheid worden losgelaten en veranderen in een drang naar stabiliteit en zekerheid.’

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.