32% van de Nederlanders wordt jaarlijks gehunt door een bureau of werkgever

Succesvolle werving is steeds vaker een combinatie van arbeidsmarktcommunicatie en arbeidsmarktbenadering, blijkt uit de eerste resultaten van het volledig vernieuwde Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). 32 procent geeft aan nooit gehunt te worden. Voor personen werkzaam in verpleging en onderwijs is dit zelfs 80 procent. Dit is zeer opvallend gezien de grote tekorten in deze functiegebieden. Consultants, directieleden en mensen werkzaam in milieu worden het meest gehunt. Dit blijkt uit een analyse van 5.541 personen die ondervraagd zijn door Intelligence Group en representatief zijn voor de werkzame Nederlandse beroepsbevolking.


1 op de 50 Nederlanders wordt wekelijks gehunt

Gevraagd of benaderd worden voor een baan is al lang niet meer een exclusieve aangelegenheid. 32 procent van alle werkzame Nederlanders wordt minimaal één keer per jaar benaderd door een werkgever of bureau om daar te werken of te solliciteren. Twee procent van alle werkzame Nederlanders wordt zelfs gemiddeld vaker dan eens per week benaderd. Bij mensen werkzaam in een milieufunctie (7,8%), bediening en voedselbereiding (7,4%) en ICT (5,5%) is dit zelfs veel meer. Schaarste op de arbeidsmarkt, het flex karakter van de functie en/of de afwachtende houding (en lastige wervingshaalbaarheid) verklaren grotendeels het feit dat organisaties meer dan gemiddeld op deze profielen hunten.

 


Meest en minst gehunte beroepen

Mensen werkzaam in de facilitaire dienstverlening, toerisme en journalistiek worden het minst gehunt. Verpleging en onderwijs staan op plek 4 en 5. Dit is opvallend te noemen gezien de grote tekorten in deze functiegebieden. Een verklaring is mede te vinden in het feit dat het vakgebied arbeidsmarktcommunicatie en werving in deze sectoren veelal nog in de kinderschoenen staat en het ook niet sjiek wordt gevonden om ‘werknemers van elkaar te stelen’.

    Nooit benaderd
1 Facilitaire dienstverlening 85%
2 Toerisme 81%
3 Journalistiek 81%
4 Verpleging/verzorging 80%
5 Onderwijs, opleiding geven 75%

 

    Wordt minimaal 1 keer per jaar benaderd
1 Consultancy/advies 57%
2 Directie/management 56%
3 Milieu 55%
4 Bouw 53%
5 ICT/automatisering 53%


Bereiken, bewegen en benaderen

Steeds meer is het proactief benaderen van kandidaten een onderdeel in de hedendaagse arbeidsmarktcommunicatie. Een trend die overkomt waaien uit Amerika en Engeland, waar proactieve benadering 5 tot 10 jaar vooruit loopt op Nederland en die versterkt wordt door technologische ontwikkelingen zoals CV databases, E-recruitmentsystemen, Social Media en Search Engines. “Waar arbeidsmarktcommunicatie primair uitgaat van het bereiken en bewegen van doelgroepen, komt daar nu het benaderen van doelgroepen ook bij,” aldus Véronique Oonk, Manager Analyse Intelligence Group. “Het speelveld van arbeidsmarktcommunicatie wordt groter en complexer de komende jaren, met nog meer maatwerk in arbeidsmarktbenadering. Succesvol zijn in werving, betekent dat je niet alleen het bereiken en bewegen goed moet beheersen, maar ook het benaderen. En vice versa. Dat wordt nog een hele opgave voor veel organisaties.”

Bron: Intelligence Group, AGO

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “32% van de Nederlanders wordt jaarlijks gehunt door een bureau of werkgever

  • 21/10/2011 om 08:59
    Permalink

    Waar ik wel benieuwd naar ben is hoeveel mensen ook daadwerkelijk in gesprek gaan met een organisatie nadat ze benaderd zijn, en hoe wordt het benaderen door de kandidaten ervaren?

  • 21/10/2011 om 09:31
    Permalink

    Interessante vraag. Als Recruiter benader ik actief kandidaten alleen als ik graag met ze in gesprek wil over een baan. Dus als het aan mij ligt is dat 100% maar in de praktijk reageert zo’n 30% positief op zo’n verzoek. De informatie over de persoon is vaak (zeer) summier die langs deze weg is gevonden dus wat meestal gebeurt is dat er informatie over en weer word uitgewisseld alvorens men persoonlijk op gesprek komt.

    In Nederland, en daarbuiten, staan 2 op de 3 LinkedIn gebruikers open om benaderd te worden voor een baan langs deze weg. Het hangt ervan af op welke wijze je een kandidaat benadert maar als dat respectvol en professioneel gedaan wordt zullen de meeste personen zich gevleid voelen om gevraagd te worden voor een baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.