Tips voor een goede vacaturetekst gericht op young professionals

Voor elk bedrijf is personeel het allerbelangrijkste. Zonder goed personeel zijn er geen succesvolle bedrijven. Het aantrekken van young professionals is voor vele bedrijven een lastige kwestie. Daarom moet er veel aandacht worden besteed aan het opstellen van de vacature Wat is het belangrijkste om in een vacature te zetten?

In het optimaliseren van recruitment gaat veel tijd zitten, maar die tijd is het absoluut waard. Iemand met een hart voor de zaak en goed is in zijn of haar werk is uiteindelijk veel voordeliger dan incompetent personeel. Goedkoop is in dat geval bijna altijd duurkoop. Voor sommige bedrijven kan het raadzaam zijn om een extern recruitmentbureau in te huren. Wil je het toch zelf doen? Dan moet er veel aandacht besteed worden aan het maken van de vacature. Bedenk bij het inhuren van jong personeel ook goed wat een young professional belangrijk vindt.

Vrijheid is voor veel young professionals ontzettend belangrijk. Zet bijvoorbeeld in de vacature: bepaal je eigen werktijden. Zo kan een ochtendmens al om 07:00 aan het werk en iemand met opstartproblemen om 09:30. Thuiswerken is voor personeel ook een pré; zet duidelijk in de vacature dat dat eventueel mogelijk is. Personeel uit de buurt van de werkplek zorgt ook voor meer vrijheid. Let daarop bij het aannemen van personeel. Minder lange reistijd zorgt ervoor dat ze toch nog even kunnen sporten of lekker op tijd thuis zijn. Maar waarom is vrijheid zo belangrijk voor young professionals? Ze weten dat hun voorouders gevochten hebben voor hun vrijheid. Young professionals realiseren zich dat en daarom is het ook zo belangrijk. Wat ook een beweegreden is, ze willen zich niet toegeven aan de druk van terrorisme, maar willen leven in vrijheid.

Veel geld verdienen staat voor de nieuwe generatie niet op de eerste plaats. Nieuwe ervaringen opdoen staat hoger in het vaandel. Zorg dus ook dat duidelijk naar voren komt dat het personeel eventueel trainingen kan volgen en zelf met ideeën kan komen. Young professionals willen zich constant ontwikkelen en ontplooien, waar je op bedrijf goed op kunt inspelen. Wat ook ontzettend van belang is, is doorgroeimogelijkheid binnen de organisatie. Ambitieus personeel zal sneller naar je toekomen als ze van junior naar senior kunnen groeien.

Zonder een goede vacature zal recruitment niet slagen. Let erop dat het personeel behoefte heeft aan: vrijheid, doorgroeimogelijkheid, een werkplek in de buurt en een leuk team.

Lucas Koren

Lucas Koren is werkzaam als junior online marketeer bij YoungCapital.

Lucas Koren has 1 posts and counting. See all posts by Lucas Koren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.